Гросмайстор Веселин Топалов продължава с отличното си представяне на шахматния супертурнир "Шамкир Чес 2018", след като в партия от петия кръг се наложи с черните фигури над чеха Давид Навара.

Успехът е втори пореден за българина и с него той събра 3,5 точки. Бившият световен шампион е едноличен лидер в подреждането, а втори е световният шампион Магнус Карлсен, който днес победи с белите фигури поляка Радослав Войташек.

Норвежецът, който е победител в последните две издания на надпреварата, има 3 точки, а следващите петима в класирането са с по 2,5 точки.

Топалов стигна до победата, след като успя да се възползва по най-добрия начин от двойката си офицери срещу неособено ефективните кон и офицер на чеха. Българинът влезе в ендшпила с пешка повече и получи спечелена позиция след размяната на двата белополи офицера.

Във вторник предстои почивен ден на турнира, а в сряда Топалов ще играе с белите фигури срещу представителя на домакините от Азербайджан Рауф Мамедов, който до момента има 2,5 точки. Наградният фонд на турнира е 100 000 евро. /БТА