Венелина Венева е дала втора положителна допинг проба в София след проверка на Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ). Резултатът е същият като този от 24-ти януари, защото изследването на урината е направено отново от лабораторията в Лозана и потвърждава наличието на тестостерон или негови производни в същите норми.

„Втората проверка на Венелина е по график и е направена без да се знае резултатът от първата проверка. Венева е била тествана заедно с други лекоатлети у нас. Не коментирахме резултата, защото това не е втора положителна проба, а просто потвърждение на резултата от първата”, коментира босът на родната атлетика Добри Карамаринов и допълни, че Ваня Стамболова също е била тествана преди операцията в Хелзинки, но федерацията ни не е уведомена за резултат.

Според правилата на ИААФ не можеш да бъдеш наказан доживотно за второ провинение, ако не си изтърпял наказание за първото. Ако Венева и Стамболова бъдат оневинени с подробен анализ, за който пледират от федерацията, те ще могат да участват на игрите в Пекин. В противен случай ги грози 2-годишна санкция.

„Ще се борим за истината - независимо каква е тя! Имам мотив, че завишеното съдържание на тестостерон може и да е от хранителни добавки, които обаче са били описани от треньора. Само подробен анализ ще докаже каква е истината, а аз се боря за нея и то според правилата на ИААФ”, сподели днес за Гонг Карамаринов.

Според шефовете на федерацията ни реакцията на ИААФ е нормална, т.е. да са разочаровани от решението на българската страна. До няколко дни допинг-ревю борда на световната централа ще се произнесе по случая, евентуално след това може да се стигне до арбитраж.

Още по темата чуйте в звуковия файл с интервюто на Добри Карамаринов.