Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) изрази възмущението си чрез съобщение на официалния сайт на централата относно решението на Българската федерация да не наказва Венелина Венева и Ваня Стамболова, които са с временно спрени права.

Двете лекоатлетки не могат да участват на международни участия, тъй като във взетите им допинг проби през зимата е открито наличие на тестостерон и неговите производни.

На 24 януари в Будапеща на извънсъстезателен контрол са взети проби на Венева и Стамболова, които не са се крили, а са посочили точно мястото, където се подготвят.

Международната федерация отнесе двата случая до Антидопинговия борд и вече се очаква реакция от Арбитражния спортен съд.

Според ИААФ доказателствата за наличието на допинг в пробите са неопровержими, тъй като анализите са направени в оторизирана лаборатория в Лозана.

Българската федерация е била информирана в края на март за първите резултати от допинг-пробите. Отворени са и двете проби, но тъй като нивата са на границата на позволеното, от българската централа искат допълнителен анализ. Такъв до момента обаче се отказва от ИААФ. Най-вече заради този отказ БФЛА реши да не наказва двете състезателки.