Oт 14 до 16 юни 2019г. във Варна ще се проведе Европейската купа по ветроходство в клас „Лазер“. Организатор е Българската федерация по ветроходство. Домакини са Община Варна и СК „Черно море Бриз“.

В зоната на Алея Първа, Офицерски плаж, и Варненския залив ще видим оспорвана надпревара в два олимпийски и едни детски клас, съответно „Лазер Радиал“, „Лазер Стандарт“ и  „Лазер 4.7“. Състезанието е генерална репетиция за домакинството ни на Европейското първенство през 2021 г., в което ще вземат участие над 350 участници и ще е част от програмата на Варна - Европейски град на спорта.

До момента за Европейската купа, започваща в петък, заявки има подадени от 45 участници, като 28 от тях са от България. Останалите страни участнички до този момент са Украйна, Румъния, Кувейт, Русия и Франция. Във Варна за състезанието ще пристигне и действащата европейска шампионка Александра Лукоянова. Нашият отбор също е сред фаворитите за медали с участието на Мариела Николова, Даниел Николов, Калина Маринова и други надежди в по-малкия клас. Състезанието ще премине в 8 гонки в трапецовидна дистанция, а всеки от трите класа ще стартира отделно. Очаква се от 2 до 5 метра сила на вятъра при слънчево време.

Събитието ще се проведе максимално близо до брега, на един от централните градски плажове  - Офицерския, като желанието на организаторите е публиката да бъде максимално въвлечена в този благороден спорт на морето и вятъра и да може да окуражава нашите представители.

На преконферецнията присъства и Кристиан Димитров – Директор на дирекция спорт към Община Варна, който сподели плановете за изграждане на водна база, която да събере морските и водни спортове на едно място и да даде възможност за лесен достъп на родители и деца то тях. Подобна база би могла да се изгради на северния бряг на Варненски залив (в града) или под Аспарухов мост. Очаква се главният архитект Виктор Бузев да излезе с решение и до края на годината да е готов проект. Така предстоящото Европейско първенство по ветроходство през 20121 ще може да се проведе на новото съоръжение. Базата би била център за развитие не само на ветроходство, но и на уинд и кайт сърф, гмуркане, каяк и много други.

Ето и програмата на надпреварата:

Европейска купа по ветроходство в клас „Лазер“

14.06.2019 г

11:00 ч. Церемония по откриване

13:00 ч. - Старт на първа гонка за деня – Варненски залив

15.06.2019 г

11:00 ч. Старт на първа гонка за деня – Варненски залив

16.06.2019 г.

11:00 ч. Старт на първа гонка за деня – Варненски залив

18 ч. Церемония по награждаване на призьорите и закриване на състезанието

Място на провеждане: Алея Първа, Зоната на  Офицерски плаж – изток, до втора буна.