„Успехът дойде след много труд. Разбира се исках да спечеля златото, но рускинята беше много бърза. С треньора ми говорихме, че стартът трябва да е по-бърз”, сподели на летище София сребърната ни медалистка от Еврепйското по лека атлетика в Барселона Ваня Стамболова. Лекоатлетката логично привлече най-много внимание от страна на медиите. От спортния министър й бе връчен голям букет в бяло-зелено-червено, след което сподели, че не се чувства самотна в успехите си:

„Не се чувствам самотна. Чувствам се абсолютно комфортно, защото и преди съм имала такива големи успехи. Това е индивидуален спорт и винаги си самотен. Вече участват един път на Диамантена лига, а засега всичко е въпрос на преговори. Всички изчакваха тези първенства, защото паралелно имаше и Африканско първенство. Имаше неуредици. Малко или много повлияват, но аз съм спортист, който е минал през всякакви перипетии.”

Стамболова не пожела да коментира представянето на останалите български националите в Испания: „Няма какво да оценявам другите. Има си ръководство. Аз няма какво да кажа. Надявах се наистина на повече призови класирания, но това не се случи.”

„След като съм ипотекирала жилището си, съм се надявала, че пак ще постигам успехи. В момента съм си върнала дълговете и съм на чисто. Сега вече ще търсим пари за подготовка. Благодарения на това второ място, аз се включвам към отбора на Европа, който ще участва на Световна купа. Това е като Световно първенство. Наистина голям шампионат. Това е хубавото. То е на 4-5 септември в Хърватия”, коментира още Стамболова, а за допинг-контрола каза:

„Два пъти за една седмица ме викаха на допинг-контрол. Даже учудващо, защото много пъти давам. Тази история е минало и гледам да вървя напред. Контузията изигра роля да участвам на 400 метра с препятствия, защото бягането е по-ритмично. Сега съм добре и се надявам на още състезания.”

Ваня Стамболова изрази увереност, че и на 400 метра би постигнала успех на шампионата, а на въпрос на кое място се вижда каза: „В тройката със сигурност. Както виждате всички направиха лични резултати.”

„С моя треньор мислим другата година да бягаме и щафета. Тъй като тази година бях втора резерва на щафета, надявам се догодина може да съм първа резерва. Треньорът ми е доста непредвидим и винаги може да измисли нещо ново”, заяви още сребърната ни медалистка на 400 метра с препятствия.