Руските спортни официални лица реагираха срещу препоръката на Комисия към Международната антидопингова агенция (УАДА) страната да получи забрана за участие във всякакви спортни мероприятия в следващите четири години, казвайки, че това ще нарани спорта там.

Русия може да пропусне Игрите в Токио догодина и Световните първенства в редица спортове. Комисията на УАДА препоръча забраната, след като Москва предаде фалшифициранни данни от лабораторията си.

„Това е тъжно. Мога да нарека тези препоръка „несправедливи“. Русия играе ключова роля в развитието на глобалния спорт. Как може една такава страна да получи забрана?“, сподели президентът на Руската боксова федерация Умар Кремлев в свое изявление.

Препоръката на УАДА ще бъде разгледана на събрание на Изпълнителния комитет на агенцията, което ще се проведе на 9 декември в Париж. За Дмитрий Свишчев, президент на местната кърлинг федерация, страната вече е била значително наказана за допинг скандалите.

„Тези препоръки са сурови, безпочвени наказания за стари проблеми, за които Русия вече беше наказана. Русия прогресира по отношение борбата с допинга. Да накажеш бъдещото поколение по този суров начин е прекалено много“, каза той за Ройтерс.

Припомняме, че Русия получи забрана от Международния олимпийски комитет (МОК) от Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг миналата година като наказание за спонсориран от държавата допинг на Игрите в Сочи през 2014. Но някои руски състезатели, които нямат история с допинг, бяха изчистени за участие под неутрален флаг. Предвид последните препоръки на Комисията, някои руски спортисти без допинг минало могат да бъдат изчистени за участие в големи международни форуми под неутрален флаг, какъвто бе случаят в Пьонгчанг.

Максим Агапитов, президент на местната федерация по вдигане на щанги, заяви пред информационна агенция ТАСС, че изхвърлянето на Русия от спортни състезания няма да подобри борбата срещу допинга. Комисията препоръча и Русия да не приема спортни мероприятия в следващите четири години и преместването на големи форуми, за които страната е вече спечелила домакинство другаде „освен ако не е законно или практически невъзможно това да се случи“.

Русия бе избрана за домакин на Световното по хокей на лед за мъже през 2023. Санкт Петербург е на път да приеме четири мача от Европейското първенство по футбол догодина и бе избран за домакин на финала в Шампионска лига през 2021. Тези мачове може да не бъдат повлияни от новата забрана на УАДА, след като УЕФА не е сред страните, подписвали споразумение с тях. „Имайки предвид, че УЕФА не е подписвала споразумени с УАДА и руските футболисти не бъдат хванати с допинг, аз съм на 99.9% сигурен, че нищо няма да се случи по време на Европейското следващата година“, заяви Игор Лебедев, бивш член на Изпълнителния комитет на Руския футболен съюз, цитиран от информационна агенция Интерфакс. /БГНЕС