В Русия за първи път официално признаха за организираното и целенасочено допингиране на местни спортисти по време на Зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014.

Признанието дойде от Ана Антсельович, шеф на националната антидопингова агенция Русада. В интервю пред "Ню Йорк Таймс" тя сподели, че става дума за "институционална конспирация". В нея обаче не са замесени най-високите етажи на правителството, както и президентът Владимир Путин.

МОК стартира процедура срещу 28 руски спортисти от Сочи 2014

Антсельович разкрива, че служител нависоко в йерархията на Русада систематично е заменял уринните проби в Сочи и е осигурявал на спортистите непозволени субстанции. Освен това служител на спортното министерство е осигурявал навреме вещества, чрез които взимането на допинг да бъде прикрито.

Руснаците са опорочили и Игрите в Сочи

Новите разкрития отново поставя под напрежение спортните федерации, които са били замесени, но пък снема предполагаемата вина на държавата в скандала. Антсельович подчертава, че не е имало държавно организирано приемане на допинг, а отделни криминални случаи и пролуки в системата, които са използвани.

WADA: Русия е опорочила Игрите в Лондон