Националният ни женски отбор по хандбал постигна изумителен успех от 2012-а година до днес. Отборът направи златен дубъл в „Challenge Trophy” в Лариса, Гърция и сега отново се готви за успех в турнира за интерконтиненталната купа. Къде ще се проведе състезанието ще решава в предстоящите месеци Международната федерация по хандбал, но има вероятност да е в Австралия, съобщи днес президентът на родната федерация Росица Бакърджиева и бивш голмайстор на Италия, на Испания и на цяла Южна Америка, цитирана от pressclubbg.com. Бакърджиева е амбицирана да докаже пред ММС, че националният ни отбор жени заслужава да получи финансиране през следващата година, защото де факто е част от европейския и световен елит.

До края на 2013-а година българската федерация по хандбал е без държавно субсидиране и едва от тази година е включена в системата за подпомагане, макар и частично – с 2 национални отбора при подрастващите, един за юноши и един за девойки. Постиженията на хандбалистките ни са не само за много кратък период, но и във време, когато новото ръководство на федерацията трябваше да изчисти големи дългове в наследство от предишните шефове, стана ясно на пресконференцията. От състава на отбора 9 състезателки играят в силни клубни първенства зад граница. Старши треньорът Христо Боев е с дългогодишен опит в чужбина и е убеден, че при една прилична подготовка от 15-16 контролни мача с класни отбори, националният ни женски отбор достойно ще се представи на Европейско първенство. Контролите са сериозен проблем. Росица Бакърджиева урежда на приятелска основа срещи с Косово и Македония, но това е крайно недостатъчно.

„Ако спортното министерство подкрепи тима, нещата ще се променят. Не мога да Ви опиша вълнението да печелиш с националния отбор“, сподели днес Кристина Миланова, която е носителка на 2 награди за най-добър вратар на „Challenge Trophy”.

В хандбалната федерация амбицирани да докажат, че заслужават финансиране

източник: LAP.bg, Илиян Телкеджиев

„Тя е състезателка на ЦСКА, но след изявите й в националния отбор, със сигурност ще подпише с чуждестранен клуб“, каза Бакърджиева.

Президентът на българската федерация по хандбал призова медиите за внимание и съдействие към голямата лична драма на Елизабет Оморагие, която бе определена за най-добър играч на евротурнира. Тя е на 18 години, живее в Плевен, но е майка и баща на трите малки деца в семейството, тъй като родителите й са на гурбет в чужбина. Точно след завръщането от Гърция, момичето разбира, че е изхвърлено от общинското жилище поради изтекъл договор за наем. Росица Бакърджиева се бори с бездушието на чиновниците и междувременно дава лични средства на Лиза, за да завърши средното си образование догодина в Плевен, а не да се мести в друг град.

„В Габрово мога да й осигуря жилище, но това ще е голям стрес за Лиза и децата“, каза още Бакърджиева.