Женският национален отбор на България по хандбал започна с успех защитата на трофея си от европейското издание на турнира “Челъндж трофи”. В мач от първия кръг на битката в предварителна група Б, българският тим надигра коравия състав на Израел с 24:21 и поведе в класирането преди изиграването на другия мач от групата между Естония и Армения, съобщава sport-gabrovo.com.

Срещата в Лариса (Гърция) започна по-добре за Израел, който поведе с 0:2. България реализира първия си гол на турнира от 7 метров наказателен удар, изпълнен точно от Елизабет Оморегие в 5-та минута. Тимът на Шломо Хофман отново удвои разликата – 1:3, но последваха три поредни попадения на състава ни – още едно на Лиза и две Станислава Димитрова, които изведоха България напред. От този момент нататък отборът ни в нито един момент не изпусна контрола над мача и лидерството. Сериозният си удар тимът ни нанесе в първите минути на второто полувреме. След 10:9 на почивката „лъвиците“ стартираха ударно втората част и със серия от 6:1 успяха да натрупат комфортен аванс, който в последствие умело запазиха, за да триумфират като победителки.

Съставът ни игра доста организирано в защита, а в нападение през първата част изпитваше трудности в преодоляването на набитите и здрави физически състезателки на Израел. През вторите 30 минути обаче израилтянките тръгнаха да наваксват, прибързваха и допуснаха грешки в нападение, което пък позволи на националките ни да откраднат топки и да използват силното си оръжие – контраатаката.

За играч на мача от българския състав беше определена Станислава Димитрова, която реализира 6 попадения за успеха. Един повече от нея отбеляза Елизабет Оморегие. За отбора на Израел пък топ реализатор беше бившата състезателка на Етър 64 – Шир Вакрат, със 7 гола.

Следващият мач на България е с Армения. Мачът е от 17 часа българско време.

България: Кристина Миланова, Лидия Ковачева-3, Станислава Димитрова-6, Елизабет Оморегие-7, Виктория Христова-2, Ралица Тодева, Меги Кънева-3, Росина Ненова, Биляна Григорова, Гергана Горанова, Мадлена Дончева, Деница Колева-2, Габриела Стефанова, Боговеста Йосифова-1, Ралица Тонева, Дарина Панайотова.

Старши-треньор Христо Коев. Помощник-треньор Анита Хараланова.