Поставеният под номер 8 в основната схема Саймън Уитлок отпадна от Световното първенство по дартс в Лондон след загуба с 0:3 от Райън Джойс в среща от втория кръг. Австралиецът се присъедини към вече отпадналите топ играчи в лицето на Питър Райт, трети поставен в турнира, и петкратния световен шампион Раймонд ван Барневелд.

Двубоят между Уитлок и Джойс започна по-добре за 33-годишния англичанин, който в първи кръг надделя над Анастасия Добромислова със същия резултат.

"Магьосникът", който бе финалист на Световното през 2010, просто не намери ритъм във хвърлянията си, като завърши срещата с 18 пропуснати дарта на двоен сектор и бе със среден резултат от малко над 87 в един от най-слабите си мачове на престижната надпревара.

74-ият в света Джойс, от своя страна, се класира за третия кръг, след като завърши с 47% успеваемост при чекаута и излизане от 109 за финал на срещата. Следващият му съперник ще бъде определен от победителя измежду Алън Норис и Стив Ленън.

Джеймс Уейд се пребори за успеха над японеца Сейго Асада, въпреки че опонентът му направи повече 180-точкови серии и два чекаута от 100+. Деветият поставен англичанин, който тази година триумфира на Европейския шампионат и Световните серии, поведе в първия сет, но след това Асада пое контрола върху събитията на окито. Чекаут от 130 и двойно 10 бяха достатъчни за японеца да изравни резултата.

Последва пълен обрат, преди Уейд да възстанови отново паритета и да вкара мача в решителен пети сет. Там финалистът от 2009, 2012 и 2013 успя в крайна сметка да затвори мача след излизане с 86.

Така англичанинът чака в трети кръг спечелелия измежду Йеле Клаасен и Кийгън Браун. Напред продължават още Ким Хюбрехтс и Майкъл Смит. Днес предстоят нови срещи от втория кръг на надпреварата. Във вечерната сесия вицешампионът от Световния Мачплей Менсур Сульович от Австрия излиза в двубой срещу Райън Сийръл. /БГНЕС