Реймонд ван Барневелд обяви, че прекратява своята професионална кариера в дартса след края на Световното първенство през сезон 2019/20. Холандецът е един от тримата състезатели, които имат по пет или повече световни титли – четири в BDO и една в PDC. В интервю за The Darts Show, 51-годишният играч обясни своето решение и плановете си след края на шампионата.

,,През следващата година ще играя своя 35-ти сезон на най-високо ниво и това ще бъде и моята последна кампания“, призна той. ,,Усещам, че вече не мога да се справям на необходимото ниво в последните три-четири сезона, като изключим спечелването на Световната купа с Майкъл ван Гервен. Вече не печеля големи турнири, много неща се случиха в личния ми живот и забелязах, че тялото ми не е на 100% готово физически – нямам устрема, мотивацията и физическата подготовка, за да продължа със състезанията“, добави Барни.

,,Аз съм победител, това е което правя – да печеля трофеи, но не мога да го правя повече. Може би има място за още някоя и друга купа – ще бъде невероятно, наистина, но не мога да бъда постоянен в това седмица след седмица. Не искам кариерата ми да продължи в низходяща, затова реших да се откажа официално в края на следващата година“, завърши той.

Ван Барневелд спечели в Лейксайд през 1998, 1999, 2003 и 2005. Година по-късно той се премести в PDC, където триумфира на UK Open, а в последствие излезе победител във финала на Световното първенство през 2007 срещу легендата Фил Тейлърс след 7-6 и внезапна смърт в спора за титлата. Холандецът спечели 29 титли в най-престижната дартс организация, включително още един успех на UK Open, четири Световни купи, Grand Slam of Darts и Premier League. Ван Барневелд стана първият играч в историята на дартса, който постигна деветдартов финиш в Premier League през 2006 и на Световното първенство през 2009.

51-годишният състезател ще се бори за своята шеста световна титла през тази година и е мотивиран да вдигне купата още веднъж, преди да се откаже. ,,Вярвам, че мога да стана световен шампион още веднъж в последните ми два опита. Ако ми бяхте казали, че световната ми титла през 2007 ще бъде последната в кариерата, щях да го помисля за несериозно, но в последните години виждаме феноменални играчи да стават световни шампиони“, завърши Ван Барневелд. Световното първенство на PDC ще се проведе между 13 декември и 1 януари в Лондон. /БГНЕС