Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика – индивидуално – Ефросина Ангелова сподели, че Невяна Владинова е сигурната ни състезателка, която ще участва на четири уреда на Световното първенство след месец. Грацията в момента се намира в най-добра форма.

Окончателният състав и решението коя гимнастичка на кои уреди ще се състезава в Щутгарт, ще стане ясно през настоящия месец. От огромно значение за определянето на тима е и представянето на Световната купа в София, която стартира днес от 13.00 часа. Шампионатът на планетата е квалификация за Олимпиадата в Рио.

„Последната тренировка преди Световната купа премина добре, въпреки че се направиха малки грешки. На този етап мисля, че момичетата са добре, особено Неви (Невяна Владинова – бел. ред.). Тя винаги е била във възход, в добра форма. Мария Матева имаше малко медицински проблеми, но малко по малко започва да влиза във форма и да се надяваме, че ще се представи добре, защото тя е една от тези, които са в класирането за Световната купа, заедно с Неви“, сподели Ангелова.

„Останалите две са извън класирането, но това нищо не означава, защото с решение от Управителния съвет до последно ще решаваме кой ще играе на Световното първенство другите четири уреда, както и другите два уреда. Ние сме подали заявката 4-4-2. Невяна Владинова със сигурност ще играе четири уреда и оттук нататък вече е малко под въпрос, но смятам, че засега нещата вървят добре.“

„Ние сме дали вече имената, но според регламента имаме право до 24 август на промени – да сменяме имена. Това е регламентът, така че ще видим наистина тук как ще играят момичетата, но Невяна определено ще играе четири уреда. Ще видим, интересна ще бъде борбата, защото силите са изравнени, както се казва“, коментира още Ефросина Ангелова.

Вчера грациите проведоха своята подиум тренировка в Арена Армеец.

„Радина Филипова в края на миналата година получи контузия в коляното, която не беше обнадеждаваща и трябваше да проведе много дълго лечение. Трябваше да се върне във Варна. През последните осем месеца тя беше във Варна и се включи в подготовката за Световното първенство на подготвителния лагер в Спорт палас. Затова решихме да се бори само за двата уреда – лента и бухалки, за да не я натоварим много. Пазим я, да, пазим я още“, каза още Ангелова.

Радина Филипова ще вземе участие в съботната надпревара на Световната купа, но ще е извън класирането. В битката за медалите на силния турнир са Невяна Воладинова и Мария Матева.

Състезанията започват в петък от 13.00 часа и ще продължат до неделя, когато ще се разпределят последните отличия.

Ренета Камберова от ансамбъла също сподели своите очаквания за предстоящия турнир.