Българският национален отбор по художествена гимнастика проведе своята подиум тренировка в навечерието на Световната купа. Състезанието ще се състои от петък до неделя в Арена Армеец София.

Ансамбълът при жените в състав Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Михаела Маевска и Християна Тодорова, както и индивидуалните ни състезателки – Невяна Владинова, Мария Матева, Сара Стайкова и Катрин Тасева проведоха своето занимание на официалния килим тази вечер.

Участие в тренировката взе и Радина Филипова, която ще се представя само на два уреда – извън класирането – в събота. Решението е на треньорския щаб, който не иска да натоварва гимнастичката, заради отшумялата контузия, от която страдаше. Оценките на Сара Стайкова и Катрин Тасева също няма да бъдат зачетени в общото подреждане.

Тренировката на българския тим предизвика много широк интерес сред специалисти и медии.

Заниманието беше внимателно проследено от Илиана Раева и Мария Гигова. След края на подиум тренировката президентът на Българската федерация поздрави поотделно всички гимнастички, както и техните треньори, като едновременно с това не пропусна да даде и своите препоръки.

След заниманието всички от българския щаб изразиха оптимизма си за предстоящото състезание.

ансамбъл

източник: Gong.bg, Станислава Кръстева

Малко преди българските грации своите тренировки проведоха и съставите на Беларус и Русия. Въпреки предварителните очаквания, Евгения Канаева и Ирина Винер не пристигнаха у нас. Олимпийската и световна шампионка беше вписана в предварителните заявки като треньор на девойките на Сборная, които участваха в съпътстващия турнир.

Световната купа по художествена гимнастика стартира утре, петък, от 13.00 часа. Състезанието започва с индивидуалния многобой, в който участие ще вземат 51 гимнастички. 19 ансамбъла ще премерят сили, като от фаворитите липсва само Италия.

Официалното откриване е в 18.30 часа, а от 18.45 започва надпреварата при ансамблите – с изпълненията на пет ленти. Българският тим, воден от Ина Ананиева, е във втори поток, който стартира от 19.25 часа.

Входът за всички зрители е свободен, а от БФХГ са подготвили куп изненади за публиката с повече от 90 награди.