Един от най-добрите боксьори на ЦСКА и националния отбор в последните години - Александър Александров, който от две години е и треньор, вече е част от щаба на представителния тим на България. Той ще бъде един от помощниците на селекционера Жоел Арате в националния отбор за мъже, разкри самият Александров.

"Президентът на Българска федерация по бокс Красимир Инински ни събра с останалите треньори от щаба и ни съобщи, че вече ще работим заедно в националния отбор. Аз, Палми Ранчев и Валентин Поптолев ще помагаме на Жоел Арате. Ще продължа да бъде треньор и в ЦСКА, но ще имам и доста ангажименти с представителния тим. Януари е първият лагер за годината на Белмекен. Очаквам двама младежи от ЦСКА да получат повиквателна за отбора. Те са момчета с много качества и имат място при мъжете", сподели Александър Александров за официалния сайт на "червените".

"В ЦСКА имаме няколко доста талантливи момчета, които могат да се развият много и да печелят медали от топ първенства. Бих отличил трима от тях, които имат огромен потенциал, но няма да споменавам имената им. През 2016 година имаме 12 шампиони от републикански лични първенства - повече от всеки друг клуб в България. ЦСКА има боксьори с голямо бъдеще", заяви той.

Въпреки че от две години е треньор в ЦСКА, Александров продължава да се състезава в някои турнири. Той заяви участие за републиканското лично отборно първенство по бокс, което се проведе в началото на месеца в Сливен, но в последствие се отказа. Причината - жребият противопостави на полуфиналите треньора срещу негов състезател - Кирил Русинов от ЦСКА.

"Отказах се, за да дам път на Кирил. Той е млад и заслужаваше да играе финал. В мача за златото той се изправи срещу републиканския шампион Даниел Асенов и въпреки че загуби, се представи много добре. Киро беше изненадан и сподели, че е очаквал да извадя него от двубоя, за да достигна аз до финала. С качествата, които показа, той спечели вниманието на един от треньорите в националния отбор - Палми Ранчев, и очакваме да бъде повикан в отбора за предстоящия лагер в Белмекен", коментира Александров.

Треньорът в ЦСКА разкри, че едно от най-трудните неща в бокса е да сваляш килограми, за да влезеш в определена категория:

"Състезателите не се крият, за да ядат торти, но за да влезеш в категория понякога не пиеш дори вода. Те знаят, че ако кантарът покаже 50 грама над определените килограми отпадаш от турнира. Правилата са много строги и компромиси не се правят."

Александър Александров разказа и първите си спомени от бокса:

"Когато бях ученик, треньорите по бокс обикаляха и търсеха момчета. Първият път, когато дойдох в залата на ЦСКА разбрах, че това е моят спорт. Просто така го почувствах. Много ми хареса, започнах да тренирам през 1998 година, вече 18 години съм в залата, от 2 съм и треньор.

Ивайло Недков беше първият ми треньор. През ЦСКА са минали може би 70% от всички боксьори в националния отбор. Тимът тренираше в нашата зала, по мое време се възхищавах на Тончо Тончев, Александър Владимиров и други. От години работя с Михаил Таков, той ни учи да бъдем упорити, да не се предаваме. Казваме на състезателите, че когато усетят някаква трудност- тя трябва да ги амбицира, да се борят докрай и да я преодолеят. Боксът е много тежък спорт, има много лишения, доста хора се отказват, предават се, зарязват всичко. Трудът им отива на вятъра. 

И на мен много пъти ми е идвало да се откажа, но съм преодолявал всичко. Имало е времена на безпаричие, не сме взимали заплати, много тежки състезания, постоянни пътувания в чужбина, лагери, проблеми с килограмите. Отсъствал съм със седмици от вкъщи и съм се питал защо го правя, защо лишавам семейството си от моето присъствие. Но боксът ми е дал много и не съжалявам за нищо."

"Със сигурност е по-трудно да си треньор, отколкото да си състезател. Не го осъзнавах, докато само се боксирах. Носиш по-голяма отговорност, мислиш за всичко и всички, трябва да ги мотивираш, а това е много трудно. За да получават прилична заплата трябва да са медалисти от големи първенства, а на тях конкуренцията е голяма и е трудно. Трябва да обичаш бокса, за да успееш", заяви Александър Александров за cska.bg.