В дерби-партията на седмия кръг на шахматния турнир М-Тел Мастърс бившият световен шампион Веселин Топалов и лидерът Алексей Широв (Испания) завършиха реми на 30-ия ход след само 55 минути игра.

Топалов игра с белите фигури и бе разигран вариант "Ботвиник" на славянска защита. След тази рекордна партия Широв продължава да бъде начело с 4,5 точки, а Веселин Топалов има в актива си 4 точки.

Утре, в партия от осмия кръг, Веселин Топалов ще играе с черните фигури с кубинския гросмайстор Лениер Домингес, като първият ход символично ще бъде направен от президента на международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Николаевич Илюмжинов, съобщава БТА.

След ремито с Широв гросмайстор Топалов каза: „Типична партия на елитни играчи, добра подготовка и на двамата. Позицията бе толкова сложна, винаги изглеждаше, че черните губят, но не е така. Направих нов ход топ ц1, но той намери отговор.”

От своя страна роденият в Рига етнически руснак с испански паспорт Алексей Широв заяви: „Много съм доволен, че на този турнир за втори път играх вариант „Ботвиник". А на въпрос, дали се е приближил до крайния успех в турнира”, Широв отговори: „Рано е още да мисля за тези неща. Ще се постарая. По-важното е, че играта ми върви, въпреки че изпуснах точки срещу Домингес и Ван Юе.”

На друг въпрос относно рекорднократките 55 минути в партията и т.н. софийски правила, които са създадени, за да предизвикат безкомпромисен шахмат, Алексей Широв отговори с усмивка: „Аз винаги се старая да играя по софийските правила...”