Бившите световни шампиони Веселин Топалов и Гари Каспаров си размениха по една победа и две ремита на старта на супертурнира по шахмат 960, познат и като Фишер шах, в Сейнт Луис.

В надпреварата участват десет от най-силните гросмайстори в света, а състезанието ще протече в общо 20 кръга - 6 по ускорен шах и 14 блиц, като в първите три дни от състезанието шахматистите ще имат по две партии блиц и две ускорен шах, а в последния четвърти ден ще изиграят 14 кръга блиц. Освен това жребий ще определя двойки на всеки 4 кръга.

В първия ден от надпреварата безспорно най-интересният мач бе този между Топалов и Каспаров. В двубоите на блиц руснакът взе победа с черните фигури, а другата партия завърши наравно. Топалов обаче успя да вземе реванш в ускорения шах, където постигна победа с белите и реми с черните.

Според формулата на турнира точкуването в блица е стандартно - 1 точка за победа, 0,5 точки за реми и 0 точки за загуба, докато в ускорения шах се дават по 2 точки за победа, 1 за реми и 0 за загуба. Така в класирането към момента води американецът Уесли Со с 4,5 точки, следван от французина Максим Вашие-Лаграв с 4 точки, докато Топалов, Левон Аронян (Армения) и Хикару Накамура (САЩ) имат по 3,5 точки.

При шахмат 960 началната позиция на фигурите на първа и осма линия е различна спрямо стандартна - топ, кон, офицер, дама, цар, офицер, кон, топ. Наградният фонд на турнира, който продължава до 14 септември, е 250 000 долара. /БТА