Българският национален отбор по футзал за глухи ще играе с отборите на Италия, Белгия и Франция в груповата фаза на IV Европейското първенство, което ще се проведе в София от 19 до 29 ноември, 2014 година. Мачовете ще са в столичната „Арена Армеец“. В пресцентъра на най-голямата спортна зала у нас днес беше изтеглен жребият, който отреди българският отбор да попадне в група А.

„Тежък жребий. Италия е много силен отбор. Белгия и Франция тепърва ще ги разузнаваме. Със сигурност ще се опитаме да спечелим групата, като нашата голяма цел е да станем европейски шампиони. Предстоят ни няколко лагера до началото на шампионата, в които ще наблегнем не само на физическата, но и на тактическата подготовка“, сподели треньорът на националния отбор на България по футзал за глухи Борислав Фердинандов.

Ето и разпределението по групи на 16-те отбора при мъжете:

Група А – България, Италия, Белгия и Франция

Група B – Русия, Холандия, Полша и Хърватия

Група C – Украйна, Дания ,Беларус и Унгария

Група D - Турция, Швейцария, Израел и Молдова

На церемонията по тегленето на жребия присъстваха всички футболисти от българския състав, както и гости от чужбина. Сред тях бяха и Андрю Сколдинг- технически делегат на Европейската спортна организация на глухите /ЕСОГ/, както и Гуидо Занекия- член на Борда на ЕСОГ.

Освен 16-те отбора при мъжете и 14 женски състава ще си оспорват правото да завоюват европейската титла. Ето и групите при дамите:

Група А – Дания, Англия, Турция и Унгария

Група Б – Русия, Белгия, Ирландия

Група C – Полша, Норвегия и Швейцария

Група D – Германия, Швеция, Италия и Испания

Европейско по футзал за глухи

източник: Iliev Sport Agency

Надпреварата ще се проведе с подкрепата на Столична община, Министерство на младежта и спорта, Български футболен съюз- АФЛ, Национална спортна академия и Агенцията за хората с увреждания, a председател на Организационния комитет е председателят на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание Христо Монов.