На безпрецедентен в историята на APB сериите случай станаха свидетели зрителите в столичната зала "Триадица"снощи. Двубоят, който трябваше да излъчи носителя на олимпийска квота за Рио 2016 и претендент за световната титла в категория до 81 кг, завърши без победител. В последния мач от Нощта на профибокса един срещу друг излязоха Спас Генов (България) и Матийо Бодерлик (Франция).

Двубоят беше прекратен обаче още в началото на втория рунд, а решението на съдиите беше "техническо равенство". След лек превес в първия рунд за Бодерлик, Генов започна вихрено втория и след първата по-сериозна размяна на удари, изпрати съперника си в нокдаун. Докато реферът Рузбайев от Казахстан отброяваше на французина, от главата на Спас рукна кръв. Оказа се, че над лявата му вежда и зейнала сериозна аркада. "Удари ме с глава, удари ме с глава", обясняваше Генов, докато треньори и лекар се опитваха да изчистят главата и тялото му от кръвта. След като това се оказа невъзможно, съдиите решиха да прекратят срещата.

Главата на Генов беше бинтована извън ринга, а малко след това той пое към Пирогов, където да бъде зашит. Случаят предизвика истински смут в редиците на представителите на АИБА. Супервайзорът Адан Кусиор от Полша на няколко пъти проследява видеозаписа, за да установи какво точно се случи на ринга. От записа ясно се вижда, че аркадата е получена преди удара, изпратил Бодерлик в нокдаун.

По правилата на APB при подобни случаи срещата се прекратява без победител.

"Ако ситуацията е в третия рунд и след това, за победител се обявява боксьорът, който води по точки до момента на прекратяване. Когато е по-рано обаче, се присъжда техническо равенство", обясни Кусиор. Той допълни, че не е наясно какво ще се случи с олимпийската квота в категорията и оттук нататък решението трябва да бъде взето от АИБА.

"Никой не знае как ще се процедира, пак влязохме в историята на бокса", коментира президентът на федерацията по бокс Красимир Инински.

Инински все пак получи подарък от боксьорите с победата на другиябългарски представител Александър Александров. Той спечели с 2:0 съдийски гласа мача си в категория до 52 кг срещу Сайад Мохамадпур и си върна за несправедливо присъдената победа на иранеца на Странджа 2014. "Сашо игра много добре, владееше цялата среща и заслужено победи", коментира главният треньор на националите Михаил Таков, който извеждаше и двамата боксьори. Втората победа в 8-рундов мач в кариерата на профибоксьор за Александров ще му позволи да се изкачи сред първите четирима в категорията и есента да боксира отново в два кръга за олимпийска квота за Рио.