Британецът Тао Харт от отбора на "Инеос" постигна първата си етапна победа в голяма обиколка, след като триумфира в 15-ия етап от Обиколката на Италия - 185 километра от въздушната база "Риволто" до Пианкавало. За "Инеос" това бе пета победа от началото на състезанието след трите на Филипо Гана и тази на Хонатан Нарваес.

Харт беше най-свеж на последната от общо четири височини и изпревари колоездачите на "Сънуеб" Вилко Келдерман и Джей Хиндли, които допълниха подиума. Британецът пресече финалната линия с време от 4 часа, 58 минути и 52 секунди. Холандецът Келдерман пресече финиша две секунди по-късно, а още две след това това стова стори и австралиецът Хиндли.

Четвърти на 37 секунди дойде носителят на "розовата фланелка" Жоао Алмейда. Преднината на португалеца на върха в генералното класиране обаче се стопи до само 15 секунди пред Келдерман преди заключителните шест етапа в третата седмица на "Джирото".

Полякът Рафал Майка и австриецът Патрик Конрад допълниха шестицата в днешния етап, а фаворитът на домакините Винченцо Нибали остана десети, като така загуби още около минута от Алмейда.

В подреждането за "розовото трико" след Алмейда и Келдерман трети излезе Хиндли на 2:56 минути зад Алмейда. На секунда зад него е Тао Харт, а испанецът Пейо Билбао, който стартира днешния етап като трети в подреждането, вече е пети на 3:10 минути зад лидера.

Добрата новина за домакините от Италия е, че Джовани Висконти поведе в класирането при катерачите. Италианецът беше много активен в началото на етапа и от вторник ще носи "синята фланелка", взимайки я от гърба на португалеца Рубен Герейро.

В понеделник е последният почивен ден за колоездачите в "Джирото", а във вторник ще бъдат преодоляни 229 километра от Удине до Сан Даниеле дел Фриули.