Тайгър Уудс и Рори Макилрой бяха сред победителите в първия кръг на силния голф турнир Мачплей.

Уудс изоставаше след първите десет дупки от младия си сънародник Аарън Уайс, но се пребори за успеха, когато 22-годишният голфър пропусна кратък път на 17-а дупка, давайки победата на четиркратния шампион на Мастърс с 3-1. Въпреки това, 43-годишната легенда не бе особено очарован от представянето си в първия от пет дни в Остин.

„И двамата изпитвахме затруднения“, започна Уудс. „Ако това бе дълго състезание, щяхме да изоставаме доста от конкурентите си. Тук обаче целта е да надиграеш своя съперник и аз го сторих.

Рори Макилрой имаше по-лесен път към следващия кръг, като победителят в Шампионата на играчите надигра американеца Люк Лист с 5-4. Северноирландецът, който спечели настоящата надпревара под друго име през 2015, направи бърдита на последните две дупки. „Имах късмет в някои ситуации и направих няколко добри удара“, сподели Макилрой.

Американецът Джордан Спийт изоставаше с две дупки при три оставащи, но направи две последователни бърдита, за да завърши наравно със сънародника си Били Хоршел. След края на мача, шампионът на Мастърса през 2015, сподели, че все едно е победил.

„Да направя бърдита на последните две дупки бе наистина важно за мен, за да си повъзвърна самочувствието под напрежение и да изпитам някои от нещата, които тренирам“, каза Спийт. „В този Мачплей формат чувството е сякаш се опитваш да спечелиш турнир по голф в събота или неделя. Затова бе много важно да направя ключови удари и да продължа напред“.

Изненадата дойде от отпадането на защитаващия титлата си от миналата година Буба Уотсън, който бе победен от Кевин На. Световният номер Дъстин Джонсън се справи с лекота с Чез Рийви, а действащият шампион на Мастърса Патрик Рийд загуби от Андрю Пътнам.

В промяна на формата през тази година, 64-те играчи са разпределени в 16 групи от по 4 състезатели. Играе се всеки срещу всеки в първите три дни, след което играчът с най-добър резултат във всяка група продължава напред към елиминационната фаза през уикенда. Уудс и Макилрой ще се изправят един срещу друг в 1/8-финалите в събота, ако спечелят своите групи. /БГНЕС