Международният спортен арбитражен съд (КАС) в Лозана уведоми официално БФБокс, че е осъдила Европейската боксова конфедерация (ЕБК) за отнетото от България домакинство на европейското първенство по бокс за мъже.

Континенталият шампионат трябваше да се състои от 10 до 19 юни 2011 година в София.

"КАС осъжда Европейската боксова конфедерация за това, че е отнела незаконно домакинството на България на европейското първенство", се казва в официалното съобщение, изпратено вчера до родната федерация.

Приети са и всички искове от българска страна. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Европейската боксова конфедерация е осъдена да заплати всички съдебни разноски по делото, както и задължава ЕБК "публично да обяви, че решението да премести домакинството на Европейското първенство по бокс от България в Турция е незаконно и поради това е извършила очевидна грешка, която не трябва да повтаря в бъдеще".

На базата на това решение БФБокс има право да потърси допълнителни финансови преки и косвени щети поради отнетото домакинство, обяви за БТА Ангел Топорчев, юрист на БФБокс.

Съдът отсъжда също че поради факта, че производството пред съда е започнало по-късно и фактически няма техническа и организационна възможност за провеждане на Европейското първенство в България при напредналия стадии на подготовка и предвид на разходите, резервации, подготовка и други, които организатори, спортисти и федерации вече са направили. В интерес на спорта не е целесъобразно на този напреднал етап да премести Европейското първенство отново в България.