Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков заминава днес, 8-ми септември, за Москва, където ще подкрепя българските състезатели на Световното първенство по борба.

Свилен Нейков изпрати поздравителен адрес до Христо Маринов, извоювал първата световна титла за България в руската столица.

„Златото, което убедително извоювахте на тепиха в Москва, е триумф на шампионския характер и на българския несломим дух. За пореден път България показва на света, че има млади и талантливи борци, които заслужено застават на най-високото място на почетната стълбичка, - се казва в поздравителния адрес на спортния министър. - С Вашата голяма победа Вие зарадвахте всички българи и доказахте, че сте достоен приемник на утвърдените традиции в нашата борба.”

За световната си титла Христо Маринов ще получи от Министерството на физическото възпитание и спорта 35 000 лева съгласно Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от МФВС за постигнати призови класирания през 2010 г. В сравнение с миналата 2009 година премиите на медалистите са увеличени за златен медал от 20 000 на 35 000 лв., за сребро от 16 000 на 25 000 лв., а за бронзово отличие от 12 000 на 20 000 лева.