Марк Кавендиш ще си остане един от най-добрите, ако не най-добрия спринтьор в историята на колоезденето без значение дали ще счупи рекорда на Еди „Канибала“ Меркс за победи в Тур дьо Франс или не. Походът на британеца към историческото постижение и образно безсмъртието е поредната тема в рубриката ни „Светът на колоезденето“.

Около началото на сезона на шосе има куп любопитни теми, като Тур дьо Франс се коментира още от миналата година, а сега и големите претенденти за жълтата фланелка започнаха своята подготовка. Все пак обаче трябва да се обърне и внимание на тази тема – амбицията на Марк Кавендиш да постигне поне още една победа в Обиколката на Франция. Британският спринтьор бе много близо до постигането на етапен успех през миналата година, завършвайки втори в седмия етап на надпреварата. На следващия ден обаче Кавендиш напусна Тура.

Към момента Кавендиш споделя рекорда за най-голям брой победи в Тур дьо Франс (34) с Еди Меркс. И тази година колоездачът на Астана би трябвало да получи нов шанс да запише името си в историята. През юли Кавендиш вече ще е на 39 години, но това не го притеснява. Той вече започна своя сезон с победа в Обиколката на Колумбия. Освен това той записа и трето място в първия ден от състезанието.

Британецът има общо 163 победи и така или иначе ще се радва на репутацията на един от най-добрите спринтьори в колоезденето. Сега обаче ще се върнем назад към успехите му в Тур дьо Франс до момента и също така ще погледнем към предстоящия Тур, за да видим къде и кога ще се бори спринтьорът за толкова ценната 35-а победа.

1. 2008 – етап 5

Марк Кавендиш постига първата си победа в Тура преди цели 16 години, печелейки петия етап от изданието през 2008-а година. Тогава британският колоездач прави едва втория си сезон при професионалистите и на 23-годишна възраст за втори път кара в Обиколката на Франция. Кавендиш триумфира в етапа с дължина 232 километра.

2. 2008 – етап 8

Само три дни по-късно британският колоездач стига до втората си победа в най-престижната колоездачна обиколка. Етапът е с дължина 172 километра и завършва в Тулуза, денят е съпровождан от дъжд също така.

3. 2008 – етап 12

Доминацията на Кавендиш продължава с трета победа същата година, завършвайки първи етапа с дължина от 168 километра. Тогава британецът кара с превързана ръка заради удар няколко дни по-рано, но дори това не успява да го спре.

4. 2008 – етап 13

Кав подчертава силното си каране с четвърта етапна победа. 23-годишната сензация тогава споделя след етапа: „Понякога правя малко скоростни тренировки. Карам само колело. Наслаждавам му се. Карането на писта, когато бях по-млад, определено ми помогна да развия скоростта си – мога добре да я поддържам“

5. 2009 – етап 2

Кавендиш удря още при първата възможност. Етапът е хълмист, но добро извеждане от Реншоу дава перфектна възможност на британеца да спечели етапа.

6. 2009 – етап 3

В този ден групата се разкъсва заради тима на Марк Кавендиш „HTC”, който се възползва прекрасно от страничните ветрове. Британецът е изведен отново по чудесен начин от Реншоу и бързо-бързо прави победите си две през 2009-а година.

7. 2009 – етап 10

Британският спринтьор обаче не спира дотук. В десетия етап той го прави да изглежда лесно и печели третата си победа в тазгодишното издание.

8. 2009 – етап 11

Само ден по-късно Марк Кавендиш триумфира и в етап с дължина 192 километра. И този път той не оставя шанс на конкуренцията въпреки по-стръмният финал.

9. 2009 – етап 19

Марк Кавендиш показва, че няма какво да го спре. В етап, който е с по-сложен маршрут от противников отбор се опитват да го изтърсят по време на едно от категоризираните изкачвания. Британецът обаче остава във водещата група и отговаря с дълъг спринт, който му носи нов успех.

10. 2009 – етап 21

Кавендиш стига до успеха и в последния ден на този Тур дьо Франс – в кралския спринт в Париж, който му носи шеста етапна победа. „Беше си страшно, влизайки от последния завой. Просто следвах Реншоу. Да прекосиш първи линията с ръце във въздуха, на фона на Триумфалната арка, това е едно от най-страхотните чувства, които може да имаш“, споделя след етапа спринтьорът.

11. 2010 – етап 5

В началото на Тура през 2010-а година Кавендиш има известни проблеми. Той е замесен в падане в първия етап, а в следващия спринтьорски – четвъртия, завършва на 12-о място. Все пак на следващия ден в петия етап британецът стига до първата си победа през онова издание на обиколката.

12. 2010 – етап 6

Ден по-късно той прави победите си две на брой. Отново перфектно свършена работа от Реншоу и влака на Марк Кавендиш.

13. 2010 – етап 11

В последния километър настъпва сериозен хаос, при който Марк Реншоу впоследствие е дисквалифициран заради сбутване с друг колоездач. Кавендиш тръгва отдалеч и бързо отваря преднина пред останалите и пресича финала първи.

14. 2010 – етап 18

С лекота Кавендиш стига до нова победа и то без верния си съотборник Реншоу. Британецът използва извеждането на Петаки, който след това изпреварва за етапния успех.

15. 2010 – етап 20

Кавендиш стига до пета етапна победа през 2010-а година, отново потвърждавайки пълната си доминация.

16. 2011 – етап 5

Нова година, нов успех в Тура. Така продължава приказката на Марк Кавендиш. Спринтьорът не започва добре в Обиколката на Франция, но в петия ден взима първата от нови пет победи.

17. 2011 – етап 7

Отново с лекота британецът стига до победата, особено в този етап, когато е изведен по прекрасен начин от четирима свои съотборници, които го оставят в последните метри. Кавендиш, разбира се, довършва отличната отборна работа.

18. 2011 – етап 11

Кавендиш отговаря подобаващо, след като ден по-рано Грайпел надвива британеца в спринт.

19. 2011 – етап 15

Още една доминантна победа от британския спринтьор, който сериозно е подпомогнат от Марк Реншоу, а в последните 200 метра не оставя никакви шансове на конкурентите си.

20. 2011 – етап 21

Марк Кавендиш печели последния етап на „Шан-з-Елизе“ за трета поредна година, този път със зелената фланелка, която печели за първи път.

„Опитвах се да взема зелената фланелка през последните години и най-накрая успях“, сподели колоездачът след финала.

21. 2012 – етап 2

Това е година на много промени за Кавендиш, който е с трикото с цветовете на дъгата, след като печели световното първенство в Копенхаген. Освен това той кара и за нов отбор - „Team Sky”, който обаче е изграден около лидера Брадли Уигинс. Кавендиш е без доверения си спринтьорски влак от последните години, но въпреки това успява да спечели още в първия възможен ден от Тура, след като се възползва от извеждането на Андре Грайпел.

22. 2012 – етап 18

Марк Кавендиш има тих Тур дьо Франс, тъй като от английския тим залагат най-вече на Брадли Уигинс и защитата на жълтото трико, но в 18-ия етап спринтьорът получава шанс да се бори за победата и го грабва.

23. 2012 – етап 20

Марк Кавендиш отново печели на „Шан-з-Елизе“. Освен това отборът печели и генералното класиране с Брадли Уигинс, който се включва в извеждането в последния ден на Тура. „Невероятно е това, което постигнахме днес. Беше чест жълтата фланелка да ме извежда. Брадли ми каза, че ще даде пълна газ в последния километър, а след това Едвалд ме закара до последните метри. Финалът не можеше да е по-перфектен“, споделя спринтьорът след края на етапа и Тура.

24. 2013 – етап 5

Въпреки успешния Тур дьо Франс през миналия сезон, Кавендиш напуска „Team Sky” и пристига в “Quick-Step”. Преди Обиколката на Франция той събира 11 победи, като 5 от тях са в Джирото. Първите дни на Тура обаче са трудни, Кавендиш се бори с болест и падания в началните етапи. В петия етап обаче удря за първи успех.

25. 2013 – етап 13

Марк Кавендиш попада в една малка група от десетима, след като страничните ветрове разкъсват групата. Англичанинът все пак успява да стигне до етапния успех в спринта.

26. 2015 – етап 7

Марк Кавендиш успява да спечели само един спринт през тази година, като Андре Грайпел доминира. Година по-рано спринтьорът отпада заради контузия и то на домашна почва, тъй като Тура стартира от Англия или по-точно Лийдс.

27. 2016 – етап 1

Не само че печели първия етап, Кавендиш облича и жълтото трико за първи път в кариерата си.

28. 2016 – етап 3

Марк Кавендиш застава зад Андре Грайпел и в крайна сметка го изпреварва на финалната линия, след като е загубил жълтото трико на хълмистия финал ден по-рано.

29. 2016 – етап 6

Трета победа за английския колоездач и то още в първата седмица. Този път той се възползва от извеждането на Марсел Кител, когото изпреварва със спринт в последните 200 метра.

30. 2016 – етап 14

Четвърта етапна победа за Кав през 2016-а година в Тура. Той отново се справя с Кител.

31. 2021 – етап 4

След петгодишна пауза Марк Кавендиш отново печели етап в Тур дьо Франс. Британецът влиза в състава на „Quick-Step” в последния момент като заместник на Сам Бенет. Нормално този успех е изключително емоционален момент за колоездача, който избухва в сълзи след финала.

32. 2021 – етап 6

Кавендиш обаче не спира до там. Два дни по-късно той показва, че все още го умее, въпреки че е на 36 години. Разбира се, голяма роля в успехите му играе и извеждането на „Quick-Step”

33. 2021 – етап 10

Отново чудесно извеждане от влака на отбора, завършено от Михаел Морков, който оставя Кавендиш сам в последните метри. Британецът завършва работатра с нова етапна победа.

34. 2021 – етап 13

През онази година идва и последният успех на спринтьора в Тура, поне засега. С успеха си той изравнява рекорда на Еди Меркс. „Дори не разбрах. Това е просто още една победа в Тур дьо Франс. Усещам го сякаш ми е първата, това ми е мечтата и все още е. Работих здраво за това“, споделя Кавендиш след победата.

Сега три години по-късно погледите отново са насочени към британеца и неговия опит да счупи рекорда на „Канибала“. По план британецът ще е част от тима на Астана за Тур дьо Франс, който тази година ще е между 29 юни и 21 юли. Маршрутът на Обиколката на Франция е по-различен и по-сложен в първите си дни. Началните етапи в Италия са доста хълмисти, като първият чисто спринтьорски такъв ще бъде в третия ден. След това предстои ден в планините, а пети и шести етап също са отличен шанс за най-бързите мъже.

За финал трябва да погледнем и с какво извеждане разполага Кавендиш, който вече спечели етап в Колумбия, както и споменахме. Там извеждачи му бяха Кеес Бол и Михаел Морков, като датчанинът всъщност не бе последният човек пред Кавендиш, както преди. Все пак как точно ще изглежда извеждането на британеца още е рано да се каже, като участващите колоездачи ще бъдат потвърдени официално чак преди Тура. Дали Марк Кавендиш ще успее да спечели етап в тазгодишното издание на Тур дьо Франс, като това е последният му шанс. Още след отпадането му миналата година започнаха спекулациите, че колоездачът ще сложи край на професионалната си кариера, но вместо това получи нова възможност за още един опит с тима на Астана. И той веднага я прие.

Едно е ясно, походът на Марк Кавендиш към безсмъртието продължава и това е още една причина внимателно да гледаме всеки етап от Обиколката на Франция. А дали ще успее да счупи рекорда на великия Еди Меркс, тепърва ще разберем...