Ето че приключи първото многоетапно състезание от световния тур в шосейния колоездачен календар, а именно „Tour Down Under”. В рубриката ни „Светът на колоезденето“ ще разгледаме случилото се в Австралия.

Първо, лека рекапитулация на събитията. Тазгодишното издание отново предложи шест етапа. Три от тях бяха спечелени от представителя на домакините Сам Уелсфорд, като той грабна успеха в първи, трети и четвърти етап. Във втория ден изненада поднесе младия мексиканец Исаак дел Торо, за когото ще си говорим малко по-надолу в редовете. Истинските предизвикателства, що се отнася до генерално класиране бяха в пети и шести етап, последните два дни. Младокът Оскар Онли спечели петия етап, а в заключителният шести победата взе Стивън Уилямс, който си осигури и първото място в генералното класиране, превръщайки се в първия британец, спечелил „Tour Down Under”.

Разбира се, все още е януари и не можем да си правим генерални изводи за сезона, който тепърва започва. Това обаче не пречи да отличим най-ключовите и интересни моменти от изминалата надпревара.

Запомнете името: Исаак дел Торо

20-годишният колоездач на „UAE Team Emirates” не само се качи на световната сцена, той буквално нахлу на нея с гръм и трясък. Мексиканецът, който прави дебют при големите вече натрупа сериозна фенска маса и то не само със силното си каране. Всичко започна още преди шестдневната надпревара, когато организаторите предложиха „Down Under Classic” - спринтьорска класика, отново в Австралия, която обаче е отделна от етапите на „Tour Down Under”. Там победата грабна Джонатан Нарваес от „INEOS”, но пък в центъра на вниманието отново попадна младия мексиканец. В този случай с искрената си радост за противника си, след като самият Дел Торо пресече трети финалната линия. Вместо яд или съжаление обаче, той демонстрира именно радост и бързо поздрави опонента си от „INEOS”. Определено подобна реакция е рядко срещана в професионалната обстановка. Два дни по-късно, във втория етап на „Tour Down Under” мексиканецът успя да се измъкне от основната група с късна атака, след което удържа спринтьорите зад себе си и пресече финала сам след самостоятелна езда. Исаак дел Торо е колоездач, който изгря още през миналата година с победата си в „Tour de l'Avenir“, след като спечели шестия етап с едно много дълго изкачване. Той успя да грабне и победата в генералното класиране, което му донесе и договор с отбора на Емирствата. Любопитното е, че в някои световни медии вече започнаха сравнения с Тадей Погачар, към когото може да се допитва за тънкостите в колоезденето, тъй като са съотборници. Причината е, че Дел Торо демонстрира и добри спринтьорски умения, освен че е добър и в катеренето.

Всички трябва да внимават със Сам Уелсфорд

Да, тази точка може да се види и с лек скептицизъм от някои фенове, след като конкуренцията за австралиеца не бяха най-добрите спринтьори. От големите имена само Кейлъб Юън стартира надпреварата, но търсейки формата си, той все още не бе на нужното ниво да се пребори за етапен успех. Освен това Уелсфорд определено имаше най-доброто извеждане, като до голяма степен Дани ван Попел от отбора на „BORA” изработи победите му. Разбира се, обаче извеждането не винаги е достатъчно, особено ако нямаш краката да завършиш добрата работа на отбора си. Уелсфорд ги имаше. С тези три победите на австралийския спринтьор стават общо 8 в професионалната му кариера. 28-годишният колоездач обаче показа на всички, че трябва да внимават с него. Той започва отлично сезона и поддържа инерцията от миналата година като този сезон е предвидено да кара Обиколката на Италия, в която да гони етапни успехи.

Младите са на ход

Може би това ще е тенденцията през този сезон? През миналия сезон вече изгряха някои млади звезди като Кан Уитдебрукс. Още от първото състезание виждаме, че Исаак дел Торо, а и Оскар Онли могат да са фактор през останалата част на сезона. Това са двамата, които се отличиха по-сериозно по време на надпреварата в Австралия. При професионалистите обаче има мнозина млади таланти, които чакат своя шанс. Неслучайно някои специалисти и бивши колоездачи поискаха промяна или премахване на категорията за млад колоездач в надпреварите, като на места тя е за състезателите до 25 години. В момента Тадей Погачар е на 25 години, а вече на два пъти триумфира в Тур дьо Франс. Така че може би те имат право, донякъде. Това обаче е тема в развитие, която ще следим. Оскар Онли на 21 години постигна първата си професионална победа като той направи дебюта си при мъжете миналата година.

Добро начало за “Israel – Premier Tech”

Това е отбор, който през последните години бе наблюдаван изкъсо най-вече заради привличането на Крис Фрум. Четирикратният победител в Тур дьо Франс не успя пре последните години да се завърне към познатото ниво, а този сезон все още не е започнал за британеца. Друг негов сънародник обаче постави успешно начало на сезона за отбора, а именно Стивън Уилямс, който вече споменахме. Той спечели последния етап, а с него грабна победата и в генералното класиране. Всъщност това се оказа и първата генерална победа на британец в „Tour Down Under”. Освен това за първи път "Israel - Premier Tech" стига до крайната победа в многоетапно състезание изобщо. 27-годишният колоездач постави успешен старт на годината за отбора, постигайки седмата си победа в професионалната кариера, като последната му е от 2022-а година в Обиколката на Швейцария. Определено сега съставът може да гледа с повече оптимизъм към предстоящите състезания, като целта ще е да запазят тази инерция.

Жулиан Алафилип тепърва ще навлиза във форма

"Tour Down Under" бе първо състезание за Жулиан Алафилип. Френската звезда ще иска да вдигне сериозно нивото след по-слабите два сезона, изпълнени с падания и проблеми. Все още е рано през годината и Алафилип не е стигнал нужното ниво да се бори за победи. Все пак може да отчетем като позитивно начало за колоездача на "Soudal - Quick Step", който в двата по-трудни етапа завърши следователно четвърти и шести. В генералното класиране той също остана на шестата позиция. Французинът е заявен за участие в "Omloop Nieuwsblad" на 24-и февруари и Страде Бианки на 3-и март. Именно в тази класика той падна тежко през 2022-а година и със сигурност ще иска реванш. За други състезания до март месец няма яснота. Все пак целта на Алафилип тази година ще е да навлезе във форма за пролетните класики, както и за Джирото през май.