Шампионите от последните две световни първенства в класически стил Христо Маринов и Елис Гури страдат от леки травми, но борците на СКБ "Ловеч" ще започнат подготовка за турнира "Никола Петров", който е насрочен за 5 февруари.

Маринов, златен медалист от Москва 2010 в категория до 84 килограма, получи травма в ръката си по време на полуфинална схватка от държавното първенство. Неговото състояние все още не е ясно, но се очаква той да започне подготовка по време на лагера, който е предвиден за 18 януари.

Шампионът в категория до 96 килограма от Истанбул също страда от травма в ръката, но треньорският щаб на СКБ "Ловеч" съобщи, че проблемите му не са сериозни и той ще продължи да се подготвя по индивидуална програма за олимпиадата в Лондон. Самият Гури пък увери, че ще бъде готов на време за "Никола Петров".

Международният турнир по класическа борба ще бъде проведен на 5 февруари в зала "Универсиада". В него ще бъдат изпробвани новите правила при начало на схватка и при партер, а след това Международната федерация по борба ще ги гласува за олимпийските игри в Лондон. Всяка схватка ще започва със захват, а партер на 1:30 минути ще има единствено при липса на точки в частта.

Ако преминат гласуването, новите правила ще бъдат прилагани и в квалификационните турнири за олимпиадата, като един от тях е в София между 20 и 22 април. Те ще важат и на европейското първенство в Белград, на което няма да бъдат давани квоти.