Общото събрание на Българския олимпийски комитет прие 13 нови индивидуални членове в структурата си на заседание днес в комплекс „Царско село”.

Вече част от олимпийската ни организация са: председателят на ДАМС Весела Лечева, треньорите Христо Стоичков и Мартин Стоев, спортистите Албена Денкова, Евгения Раданова и Йордан Йовчев, бизнесмените Гриша Ганчев, Вълчо Арабаджиев, Георги Гергов, Младен Мутафчийски, Живко Вангелов и Атанас Търев, както и генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Техните кандидатури бяха одобрени на последните две заседания на Изпълнителния комитет на централа.

Председателят на БОК Стефка Костадинова оповести, че Президентът Георги Първанов е подкрепил идеята България отново да кандидатства за домакин на Зимни олимпийски игри. "Ще изчакаме до сесията на МОК в началото на юли в Гватемала, за да видим кой град ще спечели надпреварата за Бялата олимпиада през 2014-а година. Тогава ще вземем решение. Ако обаче домакин на ЗОИ 2014 стане европейски град, то няма да има смисъл да кандидатстваме, тъй като Зимната Олимпиада през 2018-а година ще бъде извън Стария континент", подчерта председателят на БОК.

Бюджетът за 2007 година на централата ще бъде 1милион 835 хиляди лева.

Делегатите предвиждат в края на годината излишъкът да бъде в размер на 178 000 лева.

Делегатите на Общото събрание гласуваха седалището на БОК да бъде на ул. ”Ангел Кънчев” 4. Бе одобрено и новото лого на олимпийската ни централа.

Спокойното заседание прие отчета за дейността на БОК за изминалия едногодишен период, финансовия отчет и отчета на контролния съвет. Общото салдо към 31 декември 2006 година е положително - в размер на 596 000 лева.

Председателят на БОК Стефка Костадинова обяви, че се създава специален фонд „Признание”, който ще се попълва с пари от бизнеса и ще се използва за подпомагане на треньорите и специалистите.

На Общото събрание на БОК в „Царско село” присъстваха 54 делегати от общо 75 членове - 31 от федерациите и 23 индивидуални. Преди неговото начало делегатите бяха приветствани от президента на Европейските олимпийски комитети Патрик Хики с кратко слово. От своя страна Стефка Костадинова награди с почетния знак на БОК трима от най-големите български спортисти - двукратните олимпийски шампиони по класическа борба Боян Радев и Петър Киров, както и олимпийския, седемкратен световен и седемкратен европейски първенец по свободна борба Валентин Йорданов. С плакети бяха наградени професор Райко Петров, доктор Виржиния Михайлова, професор Димитър Шойлев и Славчо Тепавичаров, които поради навършване на пределна възраст (70 и повече години) ще престанат да бъдат индивидуални членове на ОС на БОК в края на годината съгласно изискванията на МОК.