Стюърт Бингам е новият световен шампион по снукър. Той победи с 18:15 фрейма Шон Мърфи на финала в „Крусибъл“. Това е първа световна титла за 38-годишния англичанин. В същото време Шон Мърфи ще трябва да почака поне още една година, ако иска да увеличи броя на световните отличия, като засега остава с това от 2005 година. Бингам завърши мача с впечатляващ халф сенчъри брейк от 88 точки и завоюва световната титла. Стюърт Бингам е 24-ят световен шампион в историята на „Крусибъл“ и 13-ят англичанин, който печели титлата в Шефилд. Той е третият най-възрастен световен шампион. По пътя си към световната корона Бингам отстрани трима световни шампиони – Греъм Дот, Рони О'Съливан и Шон Мърфи.

Шон Мърфи започна силно мача и в първата сесия поведе с 3:0, след като в първия фрейм направи брейк от 68 точки. Във втория той направи нов халф сенчъри брейк от 59 точки. Третият фрейм отново бе спечелен от Мърфи след халф сенчъри брейк от 65 точки. Бингам откри сметката си във финала по най-добрия възможен начин – със сенчъри брейк от 105 точки, който бе 81-ви в турнира. 38-годишният англичанин съкрати пасива си на един фрейм за 2:3. Магьосника направи брейк от 90 точки и поведе с 4:2, но Бингам успя да спечели последните два фрейма от първата сесия и да изравни резултата за 4:4.

Шон Мърфи започна силно втората сесия и направи халф сенчъри брейк от 74 точки, за да направи резултата 5:4. След това той направи сенчъри брейк от 106 точки и отново увеличи преднината си на два фрейма – 6:4. 32-годишният англичанин се намираше в много силна серия и направи нов сенчъри брейк от 121 точки, за да поведе със 7:4. В 12 партия Бингам първи имаше възможност да направи сериозен брейк, но се спря на 41 точки, което позволи на Мърфи да го обърне и да поведе с 8:4. След почивката Стюърт Бингам направи серия от 74 точки и намали веднага пасива си. 84-ят сенчъри брейк на световното първенство стана факт в 14-ия фрейм, когато той направи серия от 123 точки и съкрати още повече пасива си. Бингам затвърди добрата серия, в която се намираше с нов халф сенчъри брейк от 89 точки и намали изоставането си на 7:8. До края на сесията двамата си размениха по един фрейм и Мърфи се оттегли с аванс от 9:8.

Ситуацията се промени коренно в третата сесия, в която Бингам спечели шест от изиграните осем партии и поведе с 14:11 фрейма. Той изравни резултата 9:9 след халф сенчъри брейк от 87 точки. В следващия той записа серия от 51 точки, за да поведе с 10:9. Партия номер 20 можеше да донесе максимум на Бингам, но след като бе комбинирал 14 червени и толкова черни топки, той се затрудни с коварната 15-а червена за средния джоб. Въпреки това сенчъри брейкът бе факт - 112 точки за 11:9. След това той записа серия от 50 точки, за да поведе с 12:9. След подновяването на играта Мърфи отговори с 59 и 21 точки за 10:12. Бингам върна преднината си от три фрейма след брейк от 87 точки. Шон Мърфи се прояви със силните 84 точки и намали пасива си на 11:13. В последния фрейм от сесията Бингам се отчете с халф сенчъри брейк от 57 точки, а след това го допълни с още 28 точки за 14:11.

Шон Мърфи започна последната сесия във финала с брейк от 72 точки и намали изоставането си на два фрейма. Стюърт Бингам обаче му отговори с нов сенчъри брейк от 102 точки, за да поведе с 15:12. В следващия фрейм Бингам отново имаше възможност да доведе нещата до самия край, след като направи малък брейк от 8 точки, но след това добави 47 и поведе с 55 точки. Шон Мърфи обаче запази последната дума, като разчисти цветовете и открадна фрейма. 32-годишният англичанин успя да измъкне следващите два фрейма в завързана битка и да изравни резултата 15:15. 31-ят фрейм се оказа изключително заплетен и продължи 64 минути. Мърфи бе много близо до това да го спечели, когато пропусна да реализира жълтата топка. След това бе поставен в снукър от своя съперник и направи седем фаула по нея, които му костваха 30 точки. Фреймът дори бе прекъснат за малко, за да може Стюърт Бингам да отиде до тоалетната. В крайна сметка 38-годишният англичанин показа много силна сейфти игра и поведе с 16:15. Стюърт Бингам направи халф сенчъри брейк от 59 точки, които се оказаха достатъчни, за да поведе със 17:15.

Стюърт Бингам стана световен шампион, след като направи халф сенчъри брейк от 88 точки и спечели с 18:15 фрейма.

Стюърт Бингам спечели чек от 300 хиляди паунда, а Шон Мърфи остана с чека за 125 хиляди паунда.

„Не завърших по начина, по който исках. Дадох най-доброто, на което съм способен. Стюърт победи Рони О'Съливан и Джъд Тръмп. Няма играч, който да заслужава толкова много тази титла, колкото Стюърт Бингам“, заяви Шон Мърфи след финала.

„Смених много неща в играта, които ми помогнаха да спечеля световната титла. Искам да поздравя Шон Мърфи и целия му екип. Да победя Шон на финала е страхотно. Този момент е всичко в моя 20-годишен живот като професионалист. Хората около мен и най-вече семейството ме подкрепяха“, каза новият световен шампион Стюърт Бингам.

Със спечелената световна титла Стюърт Бингам се изкачи до второ място в световната ранглиста. За втора поредна година под номер едно завършва Марк Селби. Нийл Робъртсън остана трети.