Президентът на МОК Томас Бах откри нова статуя на основателя на модерните олимпийски игри Пиер Де Кубертен. Монументът представя французина в един от любимите му мигове на съзерцание - така, както той често седнал на малко столче се усамотявал и вглъбявал. 

Бронзовата статуя е изработена от китайския скулптор Сикун Юан и бе подарена на Олимпийския музей от Китайския НОК по време на Игрите в Пекин през 2008 година. 

"Геният на Кубертен бе, че адаптира олимпийските ценности към съвременния свят и ние сме длъжни да продължим тази негова мисия. Олимпийският ден е една възможност да докажем, че сме останали верни на тези принципи. Длъжни сме да подтикнем младите да бъдат активни, да ги накараме да станат от диваните, да напусната прашните стаи и да се раздвижат, да станат по-жизнени", каза Томас Бах, който откри статуята заедно с олимпийския шампион по халфпайп от Сочи 2014 сноубордиста Юри Подладчиков. 

Германецът се включи лично в тазгодишното отбелязване на Международния олимпийски ден. 

Пред централата на организацията в Лозана той поздрави близо 1000 участници в 5.2-километровия атлетически крос. 

"Ние имаме задачата да продължим популяризирането на спорта и в частност олимпийските игри, но това не е достатъчно. Не бива да бъдем само консуматори на спорта, а нашата мисия е чрез спорта да дадем на всеки шанс за един по-активен начин на живот, да го провокираме за нещо ново и дейно", заяви Бах. 

Националните олимпийски комитети по цял свят също отбелязаха Международния олимпийски ден, като в България това стана в събота, 21 юни, с кулминация в столицата пред Народния театър "Иван Вазов". Под егидата на МОК бе организиран проект за масирано използване на социалните мрежи, където хиляди изпратиха своите снимки на преживявания по време на проявата.

След кроса, в Лозана се състояха традиционните тържества пред централата на МОК. Международният олимпийски ден бе въведен през 1948 година като част от отбелязването на годишнината от решението да бъдат възстановени олимпийските игри, взето на 23 юни 1894 година в парижката Сорбона. Мисията му е да промотира спорта по цял свят без значение на възраст, раса, образование, пол и физически способности. 

През миналата година в отбелязването на събитието се включиха 150 национални олимпийски комитета, а в проекта по един или друг се ангажираха близо 400 милиона души. Това лято МОК се надява кампанията да е регистрирала още по-голяма масовост и активност.