По колоритен начин стартира Интерконтиненталното издание на турнира на Международната федерация по хандбал IHF “Чалъндж Трофи” в Габрово.

Зрителите видяха състезателите от Таити да изпълнят традиционния за спортистите от Нова Зеландия танц Хака. Публиката в зала “Орловец” стана на крака, за да аплодира майсторството на таитяните, които идват у нас като победители в зона Океания и са част от Международната федерация по хандбал. Отборът на Хаити загуби от Колумбия с 26:34.

Победителите от пет континента за 2014 година в “Чалъндж Трофи” при мъжете и жените по хандбал се борят за авторитетните трофеи от днес до 25 октомври в Междуконтиненталния шампионат. Участие взимат състезатели, родени след 1995 година.

България ще участва с женския национален отбор до 20 години, който през миналата година триумфира с първото място в европейското издание, което се проведе в Лариса, Гърция.

В мъжкия турнир освен тимовете на Таити и Колумбия, са още Узбекистан, Фарьорски острови и Кабо Верде.

При жените, водени от треньорския тандем Христо Коев и Веселина Златева, България е в група с Нова Зеландия, Гваделупа, Узбекистан и Сенегал.

Шампиони стават победителите от двете схеми, като България вече е триумфирала с престижния трофей през 2013 г. в Мексико и сега ще защитава титлата си.

Голямата отсъстваща е звездата на българския женски хандбал в момента – Елизабет Оморегие. За съжаление, тя не беше пусната от клуба си Крим, който има мач от груповата фаза на Шампионската лига при жените.