За 19-ти път фондация “Български спорт” раздаде своите награди “Спортен Икар”. Преди обед на сцената на популярен нощен клуб се качиха част от най-добрите родни спортисти, за да получат статуетките си изработени от художника Христо Христов.

От поканените висши ръководители церемонията уважиха спортният министър Свилен Нейков, ген.секретар на БОК Белчо Горанов, босът на БФВолейбол инж.Данчо Лазаров, Христо Марков, председателят на БФТенис Стефан Цветков и други. Последна на сцената се качи носителката на Икар за постижение на годината Станка Златева. Световна и европейска шампионка по борба с усмивка след това сподели, че е постигнала всичките си цели през 2010 година. “За тази година всичко постигнах! Няма какво друго да искам. Изпълнила съм си плана. Следващата ми цел през 2011-та е виза за Летните олимпийски игри в Лондон. Нямам никакво усещане кой ще стане Спортист на година, вие журналистите преценявате. Пожелавам си да съм жива и здрава, и да мога да тренирам, а останалото ще си доиде само“ сподели още Златева. Борбата имаше сериозно присъствие, като Михаил Ганев и Христо Маринов вдигнаха статуетките за достойно представяне. Лично Цветана Пиронкова пък взе наградата си за впечатляващо представяне през годината. До нея застана и носителката на пореден Икар, но сега за шампионско дълголетие Евгения Раданова. Матей Казийски само на 26 години и то самостоятелно пък бе определен от журито за носител на наградата за изключителна спортна кариера. Мъжът на годината 2010 не успя да доиде в София защото пътува за Световното клубно първенство в Катар с Тренто, но бе представен от баща му Илиан Казийски.

Щангистката Боянка Костова заслужи приз за проспериращ млад спортист, а такъв имаше още за Георги Шиков (вдигане на тежести) и Мирослав Кирчев (кану каяк).

Най-високи и многобройни на сцената и с Купа бяха младежките ни волейболни национали. Част от европейските вицешампиони заедно с треньорите си Николай Желязков и Георги Петров бяха аплодирани като носители на специална награда за отбор на годината.

Част от останалите отличени обаче не можаха заради спортния си календар да присъстват лично. Европейската шампионка за трансплантирани Росица Иванова се усмихваше чаровно като получи букет и специална награда заедно с лекоатлетите Георги Цонов, Даниела Тодорова, Мустафа Юдеи нов и Стела Енева, както за Ивелина Илиева (самбо и джудо) и колежката й Калина Стефанова (самбо).

Шефът на Международния отдел на БОК Румяна Динева взе наградата на името на Надежда Лекарска. Олимпийската ни централа пък отново връчи сови награди на заслужили български спортни деятели, които празнуват юбилей през годината - Здравка Йорданова, Светла Оцетова, проф.Лъчезар Димитров, Стефан Китов, Благой Спасов и Борислав Налбантов.