Българската боксьорка в категория до 51 килограма Станимира Петрова спечели виза за участие в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през август тази година. Днес в полуфинална среща на олимпийския квалификационен турнир тя победи убедително по точки Тетяна Коб от Украйна и се класира за финала. Точно това ѝ носи и визата за Рио.

Нашата състезателка, която стана световна шампионка през 2014 година в категория до 54 килограма, доминираше и през четирите рунда над украинката и спечели мача по точки с пълно съдийско единодушие. След последния удар на гонга и тримата странични съдии записаха еднакъв резултат - 40:36, 40:36,40:36 точки за Петрова.

"Безапелационна победа! Станимира си защити новия прякор "Невидимата жена". Тя е толкова бърза на ринга, че не я виждат и не могат да я ударят. Станимира си взе убедително и четирите рунда срещу упоритата и напориста украинка", заяви за БТА президентът на федерацията Красимир Инински.

На финала в категория до 51 килограма, който е на 17 април, неделя, Станимира Петрова ще се боксира с Никола Адамс от Великобритания, победила в другия полуфинал убедително по точки Мариел Хенсен от Норвегия с 3:0 съдийски гласа.

Британката е първата жена - олимпийска шампионка по бокс в историята на международното олимпийско движение. Никола Адамс спечели златния медал на игрите в Лондон през 2012 година, когато женският бокс за първи път бе включен в програмата на летните олимпиади.

Никол Адамс е добре известна и на българските любители на бокса от участията й на турнира "Странджа". Финалният мач Станимира Петрова - Никола Адамс ще бъде за престиж, тъй като и двете финалистки получават визи за Рио 2016.