Станимира Петрова спечели по убедителен начин първата си среща в категория до 54 кг на европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в столичната зала „София“.

Световната шампионка в тази теглова група от Чеджу 2014 бе по-активната в мача си срещу молдовката Йолия Корол и спечели по точки с единодушното решение на съдиите. Българката се хвърли вихрено в атака от самото начало, още във втория рунд разкървави носа на съперничката си, а в третия я изпрати в нокдаун. Въпреки това Корол довърши мача, но не успя да противодейства на Станимира, която не остави съмнение в превъзходството си и у съдиите - 3:0 (40:36, 40:33, 40:34).

Това бе единствената среща с българско участие в първия състезателен ден на европейското. Следващата съперничка на Петрова ще е румънката Лакрамиора Перижок от Румъния, която победи с 3:0 ирландката Дервла Дъфи от Ирландия.

Преди това 10-ото европейско първенство по бокс за жени бе официално открито от министъра на спорта Красен Кралев, президента на Европейската боксова конфедерация Франко Франчинели и президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

„Скъпи приятели, добре дошли в България. Боксът е един от най-силните и популярни спортове у нас и за мен е огромна чест да бъдем домакин на това европейско първенство за жени, заяви в приветствието си към всички участници Красен Кралев. - Благодаря за прекрасната работа на федерацията ни по бокс и на нейния президент Красимир Инински. Сигурен съм, че както и преди, те отново ще се справят перфектно с организацията и провеждането на шампионата. Благодаря и на Франко Франчинели за голямото доверие към нашата федерация. Ще съм изключително щастлив да му връча възпоминателен плакет на Министерството на спорта“, допълни Кралев.

„След изключителния успех на женския бокс на олимпийските игри в Лондон през 2012 и в Рио това лято, 10-ото европейско първенство е първото състезание от новия олимпийски цикъл за Токио 2020. Тук са над 130 състезателки от 28 страни”, обяви президентът на EUBC Франко Франчинели. Той също благодари на министър Красен Кралев и на президента на БФБ Красимир Инински за добрата организация на европейското за мъже в Самоков през 2015 и на световното за младежи през 2014 г., както и на традиционно силния ежегоден турнир „Странджа“.

„България е страна с висока спортна култура и традиции в бокса и ние винаги сме оценявали усилията им“, допълни Франчинели.

„За мен е удоволствие България и Бългаската федерация по бокс да бъдем домакини на толкова голям форум. Пожелавам на всички успех. Нека всички се представят по най-достойния начин“, обърна се към участниците и Красимир Инински.

Утре на ринга в зала „София“ ще се качи най-леката (до 48 кг) – Севда Асенова, която ще има тежка задача срещу европейската шампионка Стелута Дута от Румъния.