Тази вечер стартира българското участие в най-популярните турнири по лека атлетика – Диамантената лига.

Ивет Лалова и Мирела Демирева ще стартират в третия кръг на комерсиалните серии, който ще се проведе на едно много специално място за леката атлетика – \стадион „Хейуърд Фийлд“ в Юджийн, Орегон, мястото, където своите първи стъпки в големия спорт е направил легендарният американски лекоатлет Стив Прифонтейн, трагично загинал на 24-годишна възраст в автомобилна катастрофа.

„Много се вълнувам, защото Юджийн е едно магическо място. Тук е писана историята, част от историята на леката атлетика. Намирам се в щат, в който атлетите са боготворени и това всичкото не може да не окаже влияние. Вчера стъпих на пистата, бях на стадиона в Орегонския университет. Мястото е уникално, наистина въздухът е прекрасен, мирише на хубаво, чист е, небето е възможно най-синият цвят и това са едни условия, които са добра предпоставка за големи резултати“, заяви самата Ивет Лалова, на която ще стискаме палци за добро представяне в състезанието на 200 метра, дисциплината, върху която Ивет ще съсредоточи вниманието си през този сезон.

Тя стартира своя сезон с участие на турнир от сериите IAAF World Challenge в Кавазаки, Япония, където постигна победа на 200 метра с време 22,98 секунди, както и на 100 метра с 11,40 секунди. Това говори за добра форма в началото на сезона, но компанията ѝ в Юджийн ще бъде доста солидна. Участие ще вземат големи имена като Алисън Феликс, Дафне Схипърс и Илейн Томпсън.

В същото време стартът в Юджийн ще бъде дебютен за сезона на Мирела Демирева, която доскоро се възстановяваше от контузия. Сребърната медалистка от Олимпиадата в Рио има големи амбиции за 2017, които са насочени най-вече към Световното първенство в Лондон през август.

След прекрасните резултати през изминалата година, сега чаровната ни лекоатлетка ще се стреми за първи път в своята кариера да скочи повече от 200 сантиметра. До този момент най-добрият скок на Демирева е 197 см, с които успя и да завоюва среброто в Рио. В Юджийн 6 от другите 7 участнички са скачали повече от българката в кариерата си, а списъкът води олимпийската шампионка - испанката Рут Бейтия.

В Юджийн ще видим още много интересни състезания като стоте метра при мъжете, където всеки един от участниците е слизал под гросмайсторската граница от 10 секунди. Страхотни битки ни очакват и на 400 метра, в овчарския скок или в любимата дисциплина на Прифонтейн 5 хиляди метра, където половината участници са олимпийски или световни медалисти.

Заради примамливия награден фонд, всички дисциплини събират най-добрите в тях, които пък получават идеалната възможност за проверка на формата си.

Всяко едно състезание носи точки на най-добрите 8, а целта поне пред големите звезди е в края на сезона да бъдат №1 в своята дисциплина, което би им донесло 50 хиляди долара.

Състезанието в Юджийн ще бъде излъчвано тази вечер в ефира на Mtel Sport 2. Студиото стартира в 22.30 часа, а 30 минути по-късно е време за самата надпревара.

Това е третият кръг а сезона след надпреварите в Доха и Шанхай. Общо стартовете са 14 като в първите 12 лекоатлетите ще събират точки, които да ги класират за един от двата финала в Цюрих и Брюксел. Канлите на Mtel Sport ще излъчат всяко едно от състезанията.