Мирела Демирева: Целта ми е да съм шампионка на света!

Сребърната медалистка от Олимпиадата в Рио Мирела Демирева даде специално интервю за NOVA, в което говори за състоянието си след травмата, за предстоящия сезон и за своите цели.

Здравей!

Здравейте!

Най-напред да ни кажеш къде те намираме?

В Холандия съм, където прекарвам по-голямата част от времето си. Скоро не ни предстои лагер, така че за сега съм си тук.

Напълно ли вече е зад гърба ти проблемът с контузията, която лекуваше през зимата. Как се чувстваш?

Смятам, че да. Мина наистина доста време, откакто се контузих. Много работихме по-въпроса и вече сезонът започва. Така че нямам проблеми да тествам всичко.

Как протича в момента подготовката ти?

Все още се колебаем дали да направим лагер. Всичко зависи от това как ще тръгнат състезанията, вече мога да кажа, че скачам от пълен разбег, което много ме радва. Доста ми липсваше. Много време мина, откакто не бях скачала от дълъг разбег. И нямам търпение да започнат състезанията, за да проверя на какво ниво съм.

На кои големи международни турнири да очакваме да те видим?

За сега със сигурност Юджийн на 27 май. И на 8 юни - Рим, сериите от Диамантената лига.

Какви цели си поставяш в рамките на лигата или това ще е просто като част от общата цел?

Лигата определено е част от общата цел. Искам да скачам с най-добрите, за да мога да бъда най-добрата в крайна сметка. Основната ми цел е Лондон. И искам в Лондон да съм първа.

Знаем, че имаш планирано участие и в България, разкажи ни малко повече за това?

Да, ще си скачам и вкъщи. Отново на "Самарско знаме" на 1 юли. Обичам да скачам вкъщи. Ще се видя с всичките си близки, с приятелите, а и е хубаво от време на време да виждаш българска публика. Така че се вълнувам.

Всъщност това ли ще бъде и единственият ти старт в България? На Националния шампионат за мъже и жени, предполагам няма да присъстваш?

Не, не сме планували Националния шампионат. Така че Стара Загора ще е единственото състезание.

Влиза ли в плановете ти старт и на Европейския отборен шампионат, който тази година, неговото издание в 1-ва лига е във Вааза, Финландия?

Да, със сигурност. Това не се изпуска. В крайна сметка, аз съм част от националния отбор, длъжна съм и искам да го подкрепя.

Не веднъж си казвала след Рио, че основната ти цел е да преминеш границата от 2 метра. Всъщност това ли остава основна цел или има и нещо друго?

Да, разбира се. Това остава като основна цел. Вече два пъти съм пробвала опити на 2 метра, ужасно много ми хареса. Мога да кажа, че се пристрастих към усещането. Искам да пробвам нови неща и разбира се в дългосрочна перспектива искам да съм най-добрата в сектора.

Съвсем наскоро имаше специална статия в сайта на IAAF за теб. Как се възприема изобщо твоето присъствие и това отношение, което получаваш ти самата как го възприемаш?

Ами доста е интересно, защото има един сблъсък между вътрешното и външното, защото за мен всичко си е същото, но в един момент, хората около теб се променят. В крайна сметка решавам да правя това, което ми харесва. Ако нещо не ми харесва, не го правя.

Не мисля, че има нещо интересно около мен, но може би искам, ако мога да се обърна към зрителите и да им кажа. Смятам, че според мен разнообразието, което леката атлетика предлага я прави един от най-красивите, един от най-интелигентните и най-вълнуващите спортове. Над 30 дисциплини, хиляди атлети с техните истории, така че призовавам ви, ако сте любопитни, ако ви е интересно подкрепете ни!

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Мирела Демирева лека атлетика

Други спортове