Петият кръг от Българската лига по парапланеризъм в дисциплината целно кацане и пред-световна купа предстои да се проведе в Сопот. И тази година подбалканското градче събира едни от най-добрите спортисти по парапланеризъм в тази дисциплина.

При подходящи метеорологични условия, състезанието е планирано да се състои на 22 ноември от 8.00 часа на първа станция на лифта. То е включено в календара на FAI (Международната Федерация по Въздушни Спортове) и носи точки за Световната ранг-листа. Организатор на събитието е спортен клуб „Шамбала“.

Състезанието по парапланеризъм – целно кацане „Сопот Оупън 2014” е отворено за всички пилоти, които имат нужните умения за безопасно излитане и кацане. При регистрацията всеки пилот трябва да попълни заявка за участие и декларация. Таксата за участие е в размер на 40 лева. Максимален брой участници 50, като преимущество ще имат пилотите с предходен опит в състезания по целно кацане.

Класиралите се на призови места състезатели ще получат парични и предметни награди, които ще бъдат обявени по време на официалното откриване на състезанието. Планираният награден фонд за първо място в общото класиране е 300 лева, за второ – 200 лева, а за трето – 100 лева. При наличие на минимум четири участнички ще бъде връчена и първа награда в женско класиране от 100 лева.

За първи път българина Валери Цветанов проби в световната тройка на ранг листа по парапланеризъм в дисциплината “целно кацане“ след успешното си участие на световната купа, състояла се на остров Бали, Индонезия тази година. До сега в тази дисципилина най-високо в световната ранг листа на четвърто място са били Методи Методиев, Цветан Цолов и европейския ни шампион Димитър Ралев.