Третият състезателен ден стартира днес за участниците в Световното първенство по парапланеризъм в Сопот. Заради силния северен вятър във вторник и в четвъртък полетите бяха отменени. В сряда, по време на втория състезателен ден, задачата изпълниха успешно 90% от парапланеристите. Те трябваше да летят основно по билото на Средна гора, първоначално - на изток в посока село Домлян, след което на запад до Старосел. Финалът е на летището в Баня, като по време на полета те преминават над 70км. по въздух, достигайки скорост до 60 км/ч.

Първи финишира швейцарецът Стефан Маргенталер. Класирането до момента обаче се оглавява от Марко Литаме от Италия, следват французите Жеръми Лейжър и настоящият шампион Шарл Казо.

До 3000м. височина достигат парапланеристите в Сопот

източник: Дарик Пловдив

В крайното класиране нашият отбор е на 14 място, като най-добре от българите засега се представя Явор Плашилски. От жените първа е Андреа Жерамилйо от Колумбия, на второ място е Сейко Фукоока от Франция, а не трето е Клаудия Булгакова от Полша.

Заради силния вятър, традиционното трасе на полетите над Стара планина се променя и всички парапланеристи изпълняват задачата като летят на юг от планината. Височината, която достигат почти всички е близо 3 000м.,което показва голям професионализъм.

Световното първенство по парапланеризъм в Сопот продължава до 26-ти юли. В него участват 150 състезатели от 39 държави.

До 3000м. височина достигат парапланеристите в Сопот

източник: Дарик Пловдив