След като точно преди една година пред Гонг организаторите на регатата Kaliakria Cup обявиха целта си – състезанието да стане по-голямо и със силно чуждестранно участие, те спазиха думата си. Снощи завърши първата международна регата Poseidon - Kaliakria Cup. 7-мото издание на надпреварата регистрира рекорд – повече от 60 лодки, които бяха част от гонките в румънски води и в Балчишката екватория. Така обещанието на МК „Балчик” и Ангел Лингорски не само бе изпълнено, но и надхврълено, защото първоначално очакванията бяха за стартове с 50-ина лодки, а те се оказаха с повече от 60. Оказа се дори, че до момента толкова лодки не са пристигали в яхтеното пристанище на Балчик.

Бяха спазени още две традиции: млади ветроходци от местния клуб да се включат в състезанията и спортни звезди да бъдат част от регатата. В Румъния това бе олимпийската шампионка по лека атлетика от Сидни`2000 Габриела Сабо, а в българската част 11-кратният носител на световната купа по плувен маратон Петър Стойчев. “Много приятно съм изненадан от позитивния дух на регата”, коментира най-добрият ни плувец, който за разлика от състезателната си кариера бе не във, а над водата. Той стана част от екипажа на яхта Petra-Kaliakria Racing и в състезанието за деня завърши на 4-то място в клас ORC Racer.

Kaliakria Cup

източник: Gong.bg, Инес Павлова


Poseidon-Kaliakria Cup 2014 се проведе в три етапа с отделни класирания за всеки тур и общо класиране за цялата надпревара. Състезанието започна с гонки в Marina Eforie Nord в Румъния, продължи с дълъг (средно време 18 часа) и тежък, заради липсата на вятър, офшорен етап Eforie Nord – Балчик, за да завърши с гонки в Балчишкия залив през уикенда. В последния ден родните представители успяха да заемат най-много челни места в класирането на най-голямото ветроходно събитие в Западното Черноморие Poseidon - Kaliakria Cup предложи от всичко – слънце, дъжд, безветрие, силни пориви, тест на мъжество на ръба между въздуха и водата, рекорди, купон и фойерверки.

Победителите в общото класиране на Poseidon - Kaliakria Cup:
В клас ORC Racer:
1 място – Wind Waker (BUL)
2 място – Incognito (ROU)
3 място – Life (ROU)

В клас ORC Cruiser:
1 място - Phoenix (BUL)
2 място – Bonvi (ROU)
3 място – Nord Burgas (BUL)

В клас Rally:
1 място – Mistral (BUL)
2 място – Deva (BUL)
3 място – Sea Adventure (BUL)

Kaliakria Cup

източник: Gong.bg, Инес Павлова