Официалният старт на най-голямата ветроходна регата по западното крайбрежие на Черно море Poseidon-Kaliakria Cup бе даден днес, 12 юни, в Marina Eforie край Констанца. 

Международната надпревара, която за първи път обединява българската регата Kaliakria Cup и румънската Poseidon, ще се проведе между 12-15 юни 2014 в български и румънски води. 

На официалната церемония по откриване на регатата присъства Министърът на младежта и спорта на Румъния и олимпийска шампионка по лека атлетика от Сидни 2000 Габриела Сабо.

В първия ден от състезанието ще се включат 43 лодки, от които 15 са български. Те ще се състезават в in-shore гонки в акваторията на Marina Eforie Nord в класовете ORC и Rally. 
В петък, 13 юни, състезанието ще продължи с дълъг офшорен етап от Eforie Nord до Балчик (60 NM), а през уикенда (14 и 15 юни) се предвиждат in-shore гонки в Балчишкия залив.

В българската част на състезанието ще бъдат включени още два класа лодки.

В съботния състезателен ден към ветроходците ще се присъединят и специални гост-състезатели, един от които е българският световен шампион по плуване в открити води Петър Стойчев.