Деветнадесетият етап в 106-ата обиколка на Франция бе прекратен предсрочно, около 28 километра преди края му, тъй като пътят край зимния курорт Вал д'Изер, по който трябваше да минат колоездачите към последното изкачване на Монте де Тин, бе неочаквано затрупан със сняг.

Това доведе и до свличане на земна маса, което направи напълно невъзможно завършването на 127-километровия етап по предварителен план.

По тази причина съдиите бяха принудени да сложат по-рано край от мерки за сигурност и да зачетат за окончателни резултатите от изкачването на предишната височина Кол де И'Зеран. Тя бе преодоляна най-бързо от колумбиеца Еган Барнал, който направи невероятна самостоятелна атака и успя да вземе повече от 2 минути аванс на досегашния лидер Жулиен Алафилип.

С атаката си 22-годишният Бернал си осигури и обличането на "жълтата фланелка" за утрешния предпоследен 20-и етап, в който ще бъдат изминати 130 километра от Албървил до Вал Торенс.

Началото на днешния етап бе не по-малко драматично от финала му, след като още на 30-ия километър се оказа, че петият в генералното класиране Тибо Пино няма да може да продължи. Французинът е получил травма във вчерашния 18-и етап и малко след началото на днешния стана ясно, че е в невъзможност да финишира.

Последваха по-спокойни километри до навлизането в изкачването към Кол де И'Зеран, където отборът на "Инеос", воден от Барнал и миналогодишния шампион Герайнт Томас, имаше огромно предимство. Барнал направи брилянтна самостоятелна атака, а след него такава опита и Томас спрямо Алафилип.

За колумбиеца тя се увенча с пълен успех и той не само навакса пасива си от 1:30 минути преди днешния старт, но и успя да го превърне в аванс от 25 секунди пред Алафилип. Трети в генералното подреждане продължава да бъде Томас, който вече е на 1:06 минути зад съотборника си Барнал.

След победителя Барнал в днешния етап втори до Кол де И'Зеран достигна британецът Саймън Йейтс, а трети бе французинът Уоран Баргюл./БТА