Наиро Кинтана спечели дългоочаквания 17-ия етап в Tour de France 2018, включващ иновативна стартова решетка и само 65 км с три изкачвания от първа категория.

Голямата новина дойде в групата на фаворитите за генералното класиране, където категорично бе отговорен въпросът кой е лидерът на Sky. Първият в класирането Герант Томас успя да направи няколко секунди аванс пред Том Дюмолен и Примож Роглич, а четирикратният шампион Крис Фрум изгуби близо 50 секунди, с което се смъкна на трето място в класирането.

Големите имена бяха заедно през целия етап, но очаквано последното изкачване се оказа решително. Фрум не успя да реагира на атака на Роглич 3 км преди финала и до края само помощта на Еган Бернал минимизира загубите му. Те обаче дадоха ясен отговор за кого от двамата лидери на Sky трябва да се работи до края на Тура.

Кинтана пък демонстрира великолепните си качества в тежките изкачвания, направи атака още по второто изкачване и темпото му не бе по силите на нито един от останалите кандидати. Втори на 28 секунди завърши Дан Мартин, който атакува заедно с Кинтана. С акцията си в последните няколкостотин метра Томас успя да вземе третото място като с това си осигури и 6 секунди бонус. Роглич и Дюмолен пристигнаха 5 секунди зад него, а Фрум на 48 зад съотборника си.

В обновеното генералното класиране голямата промяна е, че Дюмолен заема второто място за сметка на Фрум. Холандецът е на 1:59 минути зад Томас, а Фрум е на 2:31. Роглич остава четвърти на 2:47, а Кинтана вече е пети на 3:30, информира Velocafe.bg.