Словенският колоездач Примож Роглич от отбора на "Джъмбо-Висма" ще спечели за втора поредна година Обиколката на Испания. 

Роглич финишира на 10-о място в днешния предпоследен етап от "Вуелтата", като изостана само с 21 секунди от основния си конкурент Ричард Карапас, който завърши осми.

Победител в днешния много тежък етап - 178,2 километра от Секерос до Алто де ла Коватия, стана французинът Давид Годю. Колоездачът на "Групама-ФДЖ" бе в откъсването от 34 състезатели в самото начало и с много премерено каране успя да издържи и да победи на финалната 9,1-километрова височина Коватия. 

Годю, който спечели и 11-ия етап преди седмица, финишира с време от 4 часа, 54 минути и 32 секунди, като така успя да се изкачи до осмото място в генералното класиране. Втори в днешния етап остана швейцарецът Джино Медер на 28 секунди, а трети на 1:05 минути дойде испанецът Йон Исагире.

Малко по-назад обаче бе най-интересно, тъй като в последните 3 километра имаше серия от атаки в групата на лидерите. 2,4 километра преди финала вторият в генералното класиране Ричард Карапас, който започна деня на 45 секунди зад Роглич, тръгна мощно и пристигна на финала осми на 2:35 минути зад Годю. Роглич успя да се стегне в последния километър и да минимизира загубите до 21 секунди спрямо еквадореца.

Така в утрешния последен последен параден етап Роглич ще тръгне с "червената фланелка". След първите 17 етапа той има общо време от 69 часа, 17 минути и 59 секунди. Втори на 21 секунди е Карапас, а трети в генералното класиране на 47 секунди е британецът Хю Карти. Ирландецът Дан Мартин на 2:43 минути, испанецът Енрик Мас на 3:36 минути и холандецът Ваут Пулс на 7:16 минути допълват челната шестица.

Преди последния етап е ясно, че Роглич ще триумфира и със "зелената фланелка" за най-добър спринтьор. Словенецът има 204 точки, а втори е Карапас с 33. Французинът Гийом Мартен с 99 точки е победител при "катерачите", а при младите състезатели победител ще бъде Енрик Мас.

Последният 18-и етап от 75-ото издание на "Вуелтата" в неделя е равнинен и включва 139,6 километра от Иподромо де ла Сарсуела до столицата на Испания Мадрид./БТА