По-малки от първоначално предложените ще са паричните награди за победителите в класацията „Спортист на община Разград за 2012 година“, но все пак ще ги има. Това решиха на извънредно заседание членовете на Постоянната комисия по младежта и спорта в Общински съвет-Разград.

Финансов стимул към призовете няма от 2009 г., заради кризата – припомниха от местната управа. През последните 3 години победителите получават само статуетки и плакети. Според предложението на съветника от ГЕРБ Петър Василев парите трябваше да се вземат от Фонд „Резервен“, който представлява 5% от перото за спорт в общинския бюджет или 6700 лв.

Оказа се обаче, че от клубовете по бокс и бадминтон вече са поискали и са им отпуснати по 1000 лв., още 2000 лв. за разходи за участие в международни състезания бяха предоставени на клуба по колоездене. Така по това перото останаха 2700 лв., а последните искания бяха по 1000 лв. за клуба по лека атлетика „Виа атлетикс“ и клуба по борба, както и 2100 лв. за класацията „Спортист на годината“.

Съветникът от БСП Мустафа Назъм предложи на клуба по борба, като спорт с традиции да се отпусне исканата сума, а на лекоатлетическия като нов и непоказал големи постижения да не се отпускат средства, останалите 1700 лв. да се предоставят на най-добрите спортисти.

Предложението бе одобрено от членовете на комисията и така вместо предложените 300 лв. избраният за спортист на Разград капитан на футболния клуб „Лудогорец“ Емил Гъргоров ще получи 200 лв., останалите деветима заслужили спортисти ще получат по 100 лв.

Също 200 вместо 300 лв. ще получи треньорът на годината Ивайло Петев, отборът – ПФК“Лудогорец“ - 300 вместо 500 лв., същите остават парите за най-перспективния млад състезател – 13-годишният борец Сертан Ахмед – 100 лв.

Официалното награждаване на победителите е в понеделник от 11,00 часа на 11-ия етаж в община Разград.