Изненадващо или не, но двукратният олимпийски шампион по плуване Грант Хакет се класира за участие на шесто Световно първенство и е част от групата на Австралия от 38 състезатели.

Джеймс Магнусен, Кийт Кямбъл и Крисчън Шпрингер ще имат възможността да защитават титлите си през юли в Казан (Русия), след като спечелиха националните пресявания по време на осемдневното първенство в Сидни.

Специално за Шпрингер беше направено изключение, като беше включен от селекционния комитет в отбора, след като се установи негова травма на рамото.

Хакет, който е златен медалист на 1500 метра на Олимпийските игри в Сидни през 2000-ата година и в Атина четири по-късно, взе място в щафетата, след като на националното първенство завърши 4-и на 200 и на 400 метра. 34-годишният ветеран се беше отказал от професионалния спорт преди 6 години, но преди 6 месеца реши да се върне в басейна.

След края на първенството той даде изявления за медиите, но най-сериозен интерес предизвикаха думите му в подкрепа на 18-годишния Мак Хортън. Хортън затвърди мнението на легендата, след като спечели прекалено лесно дистанцията 1500 метра и даде заявка за следващото голямо име в австралийското плуване.

Той завърши с време 14 минути, 44.99 секунди, което е най-добро постижение в света за сезона, както и номер 1 за 18-годишен плувец, подобрявайки предишен рекорд на Хакет.

"Винаги съм смятал, че Мак Хортън ще стане голяма работа и това мое мнение е откакто го видях на 16 на тренировки. Няма нужда да го притискаме в момента, но така или иначе той ще се върне със златен олимпийски медал от Рио де Жанейро догодина", прогнозира ветеранът. "Искам да го видя под 14.34 минути, той може да плува под тази граница"./БТА