Една от най-добрите ни състезателки по художествена гимнастика в последните години Симона Пейчева официално сложи край на спортната си кариера на специално тържество.

Грацията ни не успя да скрие сълзите си на церемонията, след която стана ясно, че най-щастливият момент в живота й тепърва предстои - раждането на първата й рожба. В момента Симона е бременна в четвъртия месец и вероятно това ще е нещото, което ще я занимава в най-близко бъдеще.

Въпреки това гимнастичката ни не скри амбициите си да продължи да се занимава с любимия си спорт, първоначално чрез треньорска и съдийска дейност, а след това евентуално като намери място в управата на родната федерация.

„Определено да ви кажа, не го взех много трудно това решение, но сега наистина ми е трудно. В момента съм период, в който върша неща, за които никога не съм имала време да свърша, а едновременно с това събитието ми дойде доста емоционално, защото ме върна години назад в спорта”, бяха първите думи на Симона Пейчева след края на церемонията.

„Определено това, за което съжалявам, е че нямам медал от Олимпиада. Аз заявих още преди Пекин, че основната причина да спра е, че лично аз желаех така. Един от най-щастливите ми дни е първият ми ден в залата, защото много го желаех. А вторият - може би когато се качих на най-високото място на стълбичката”, добави гимнастичката ни.

Симона Пейчева получи редица благодарствени адреси, освен това тя бе наградена от председателя на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Гигова, както и от ОСК Академик.

Именитата ни спортистка завеща трикото, с което игра на Световното първенство през 2001 година, както и първия си медал за България, на Музея на спорта.

Кратка визитка на Симона Пейчева:

Родена на 14.05.1985 година в София. Пейчева е деветкратна шампионка на България.

Тя е носителка на три златни, два сребърни и един бронзов медал (от отборното класиране) от Световното първенство в Мадрид (Испания) през 2001-ва година.

Участвала е два пъти на олимпийски игри - Атина 2004 е шеста в многобоя, а в Пекин 2008 в 10-та в многобоя.

През юни на европейското първенство в Торино завърши 7-ма в многобоя, а през юли на Световната купа във Варна спечели титлата в многобоя, взе три златни и едно сребърно отличие на финалите на отделните уреди.