Веселин Топалов оправдава статута си на фаворит на световната купа по шахмат, класирайки се за 1/16-финалите, пишат медиите в Азербайджан.

Един от най-заинтересованите зрители на турнира е президентът на Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов, който внимателно следи играта на лидера. Силвио Данаилов даде обширно интервю за местен журналист и отговари на редица въпроси на шахматни теми. 

"В Баку Веселин играе доста разковано по една проста причина. Ако не се случи чудо, той по рейтинг ще попадне на турнира на претендентите. А задължително условие на ФИДЕ е участие на шахматиста на Гран при или Свтовната купа. Ето защо Топалов пристигна тук. Няма задача да победи на всяка цена, просто играе за собствено удоволствие. Той не изпитва никакво вътрешно нопрежение относно статута си на рейтинг-фаворит, тъй като задачата за класиране на турнира на претендентите практически е изпълнена. Веселин се старае да покаже своя най-добър шахмат, но ако загуби - трагедии няма да правим", коментира Силвио Данаилов.

"Веселин сега преживява прекрасен период от своя живот. През 2010 година той загуби от Вишванатан Ананд в мача за световната шахматна корона в България и това за него бе сериозен псхологически удар. Защото очакванията бяха големи, цялата страна очакваше неговата победа. Той се готвеше сериозно за мача, игра нелошо, но не се получи. След това Веселин се ожени, а след това за няколко години съвсем загуби интереса към големия шахмат. Тъй като такива големи гросмайстори като него реално може да ги мотивира мач за световната корона. Топалов спечели всичко, което може да се спечели. А сега Веселин е в по-спокоен период - дъщеря му расте, той има прекрасен семеен живот и се стреми да показва своя най-добър шахмат", казва още Данаилов. 

"Проблемът е в това, че нямаме нови перспективни млади играчи. По-точно има, но те сега са прекалено малки за големия шахмат - до 10 и 12 години. След това някои се отказват от спорта, започват да учат. Затова след Иван Чепаринов ние нямаме такива подрстващи таланти, които да засилят отбора. Конкуренцията на олимпиадата ще бъде просто дива, а ако не засилиш отбора си за сметка на вътрешни ресурси, то си изправен пред необходимостта да взимаш играчи, представляващи други страни. Като Русия, която привлече Сергей Карякин. Така че ще бъде много трудно. На олимпиадата ще има трима фаворити - Китай, САЩ, Русия. Не мисля, че България има шанс за медал. Ако попаднем в десетката, това ще се смята за голям успех", добавя Силвио Данаилов.