Почетният президент на Европейския шахматен съюз и президент на Българската федерация по шахмат, Силвио Данаилов, постигна нов исторически успех за създадената от него и приета с голямо мнозинство от Европейския парламент програма "Шах в училище".

Вчера, 11.02.2015 г., след негова среща с представители на Комисията по образованието и спорта на испанския парламент и с подкрепата на всички политически партии, беше приет Закон за въвеждане на програмата в образователната система на Испания. 

В Комисията по образованието и спорта на испанския парламент, Силвио Данаилов, който живее в Испания, се срещна с говорителя на испанските социалисти Марио Бедера и депутата Пабло Мартин.

Марио Бедера специално благодари на Силвио Данаилов за приемането на програмата "Шах в училище" от Европейския парламент, защото без тази подкрепа, нямаше да бъде възможно решението на Комисията по образованието и спорта за въвеждане на шахмата като учебен предмет.

От своя страна Силвио Данаилов акцентира, че шахматът може да се практикува от най-ранна възраст и може да бъде много силен инструмент за социалното сближаване, интеграцията, борбата с дискриминацията и зависимостите, като по този начин може да бъде от изключителна полза не само за образователната сиситема, но и за цялото общество. Във фокуса на програмата попадат децата от 2-ри до 4-ти клас./БТА