Доскорошната ни състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева продължава да се развива в любимия си спорт. От година и половина, след като се прости с килима, тя гради треньорска кариера предимно в чужбина, но при всяка удобна възможност влиза в ролята на съдия.

На вече изминалата Световна купа в София, чаровницата влезе в ролята на съдия на линията. В Арена Армеец, независимо че вече не се състезава, често се чуваха поздравления към Силвия Митева.

Водещият на турнира Роро Кавалджиев с мощния си тембър караше публиката да аплодира момичето, което доскоро ни радваше със своите изпълнения. Тя от своя страна отвръщаше всеки път с широка усмивка, както го правеше и от килима.

„Роро Кавалджиев бързо схваща. Разказах му някои по-основни неща за гимнастиката, но на него му е по-лесно да го пресъздаде на публиката, защото използва по-обикновени думи. На мен ми е по-сложно“, сподели Силвия Митева, запитана за знанията на Роро, който често разказваше на публиката какви са санкциите при различните допуснати грешки на терена.

Но да се върнем на Силвия. Къде изчезна през последната година и половина?

„В момента се занимавам с различни лагери и мастър класове в целия свят. Сега лятото дори е по-натоварен графикът, защото получавам покани по три-четири за една седмица и се чудя къде по-напред да отида. През годината постоянно пътувам, но лятото за мен е изключително натоварващо.“

„Въпреки натоварената програма обаче, това ми доставя удоволствие, защото аз обожавам гимнастиката и не мога да живея без нея. Това е начинът, по който оставам свързана с нея. Освен това, както аз съм обичала да играя и да се състезавам, така също ми харесва и да науча някого на нещо. За мен това също е голямо удовлетворение, тъй като работя от най-мъничките, които за първи път хващат уреди и трябва да ги научиш на най-основните неща, до момичетата, които са в националните отбори, с които работиш на най-високо ниво“, продължи разказа си Силвия Митева.

„Да, може да се каже, че работя в перспективата да се развивам и като съдия. Това не зависи само от мен, но да, когато ме поканят, съдийствам. Много често в чужбина ме канят да бъда неутрален съдия. Мисля, че на преден план е треньорското поприще, а после е съдийското.“

„Като цяло, аз си отчитам като мое време олимпийския цикъл, тъй като тогава се състезавахме едни и същи момичета. След това по-голямата част от тях се отказаха, а след това и още се отказахме. След Олимпиадата за една година се засякох с тези момичета, които сега се състезават. В началото ми направи впечатление, че се допускат изключително много груби грешки, което при нас не беше такава практика. Това ми беше много странно, защото не можех да си обясня на какво се дължи. Още повече, че правилникът, който влезе през 2013 година е значително по-лек от този, който беше в предходния олимпийски цикъл. Но мисля, че с оглед на това, че предстои олимпийска квалификация и времето до следващите Игри изтече, мисля, че всички започнаха да навлизат във форма и да стават по-стабилни, може би свикнаха да са лидери на държавите си. Мисля, че във втората половина на 2015 година нивото се покачи.“

„Мисля, че нашите момичета са в много добра форма, мисля, че са напреднали през последната година и половина, и се надявам да се представят добре на Световното първенство, защото знам колко е важно и отговорно. В същото време и трудно, затова им стискам палци“, каза още Силвия Митева.