Екс-министърът на спорта Свилен Нейков коментира пред Гонг задаващите се съкращения в Националната анти-допинг лаборатория и вероятността тя скоро да бъде акредитирана.

„Това е анти-допинг център, който е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Нашата основна и голяма цел бе свързвана с разработването на тази допинг лаборатория, която е изключително важна за бъдещето на спорта, в каквато и посока да го погледнете. Най-малкото за изчистването на допинг от децата. Няма образователни програми, опитваме се да внедряваме лекционни програми, нашите служители в центъра водят такива лекции по места. На второ място идва елитният спорт, за който се грижат и други институции. На първо място, Световната анти-допингова агенция, която има своите правила и правилник за прилагане на превенцията за допинг, така че там нещата са малко по-изчистени, но такава допинг-лаборатория е много важна за престижа на спорта и за здравето на децата ни. Това, което разбирам е, че се гледа малко несериозно на тази лаборатория, че се иска да се съкращават служители. Искам да подчертая, че там няма администрация, там всички служители имат своите задължения и ангажименти по отношение на това, за което говорихме – превенция за допинг в младежта в децата, в подрастващите, в елитния спорт. Ако се направят там съкращения, първо няма да отговорим на изискванията на Световната анти-допингова агенция, в същото време казваме, че вървим към акредитация. Те са толкова стриктни, ние сме водили толкова разговори с тези, които са преки ръководители, знаете, че имахме контрола преди няколко месеца и Европейската комисия излезе със становище, че се развиваме много добре в тази насока. Не трябва да се съкращават, не трябва да има съкращения в лабораторията, защото няма да може да акредитираме никой. И без това Световната анти-допингова агенция не иска да се откриват нови такива лаборатории, а ние вложихме ресурс, енергия. Освен финансовия ресурс, който вложи нашето правителство, и оборудвахме една наистина модерна лаборатория, може да се гордеем с тази лаборатория. Много е важна и политиката в спорта. Ние трябва да показваме на света, че се борим срещу допинга. Нямам нищо против да насочим усилията си към детско-юношеския спорт, към младежта, но допинг-лабораторията има друга престижна функция – с нея се показва, че сме решени да се борим с допинга в спорта и че наистина стоим на такава позиция. Виждате и последния случай, който стана с Тезджан (б.а. Тезджан Наимова), това са нашите силни места – функционалната диагностика, възстановителния център, анти-допингцентърът като цяло. Това е един център, който би трябвало да отговаря с всичките си позиции по отношение на тренировката, управлението на тренировъчния процес и медикаментозното възстановяване на играчите. Така че, това е важен процес за вбъдеще и се надявам, че няма да има съкращения“, обясни детайлно Нейков.

„Не съм отказвал среща, но до сега не е имало такава връзка, не сме се виждали. Може би тя (б.а. министър Марияна Георгиева) си има съвсем различни намерения, които иска да реализира. Нямам представа, минали са 2 месеца, но не виждам нищо конкретно да се продължи, или да се случва. Има няколко основни задачи – развитието на спорта в цялата страна, да се запазят спортните училища, които дават кадри и да се създадат условия за тренировъчен процес. Не може да кажем, че напълно ще пренебрегнем елитния спорт. Той носи престижните функции и ни представя. Има социални и престижни функции, които са неизменна част от развитието на обществото“, завърши бившият министър на спорта.