След дълго мълчание екс-министърът на спорта Свилен Нейков се реши да коментира актуалната ситуация у нас и промените, които се задават. Старт от нулата или продължение на започнатото, това трябва да е дилемата пред новите управляващи.

„Сега си почивам и се занимавам предимно с лични неща, лични проблеми, последните 3-4 години бяха много интензивни. Сега имам достатъчно време за децата си, излизам с тях на разходки, заедно сме и така“, започна Нейков пред Гонг.

„Нещата не са така, както се казва има програма за олимпийския цикъл 2012/2016. Програмата е издържана и е много добре структурирана, въпросът е да се спазват сроковете. Ние наистина се опитахме да положим нови основи на развитието на спорта и като стратегия, и като национална програма. Опитахме да направим и корекции в закона, ясно е, че е необходим нов закон за физическото възпитание и спорт. Придържали сме се към европейските директиви и сме спазвали всички принципи. Факт е, че националната програма я има. Всички знаем, че тя е приета от Министерския съвет октомври, 19, мисля. Като законодателство мисля, че сме построили правилно нещата. Имаме програма, правилник, имаме статут на треньорите и други документи, които са свързани със законодателната власт и най-вече стратегия. Много често се бърка стратегията с наситеността към участие в някои състезания. Стратегията е основополагащ документ на правителството за ролята и мястото на физическото възпитание и спорта на територията на Република България. И това е, както се казва взаимодействието на всички институции, тя е изградена на правила, изградена е на Хартата за спорт, както и Бялата книга. Програмата е приета с пълно единство от всички партии в Парламента. В комисията е утвърдена на 100% от всички партии, които са присъствали, след което е избрана от Народното събрание в рамките на десетгодишен период. Стратегия има, надявам се да не се прави нова, защото ако всяко правителство прави нова стратегия непрекъснато ще започваме от начало и от начало.“

„Никога не съм се виждал с министър Марияна Георгиева, не я познавам и тя не искала среща с мен. Като цяло може би не е необходимо, но по принцип с Данчо Йовчев в миналото сме се виждали и сме засягали теми, които са били важни стратегически и за развитието на спорта. Едно от тях е това, че в последната година насочихме около 6,5 милиона за развитие на масов спорт за децата, за създаване на центрове за високо спортно майсторство в цялата страна и по този начин подпомагане дейността на треньорите и клубовете, за да се създаде достатъчно конкурентоспособна обстановка за в бъдеще. Това да прерасне в първенства между отделните градове, между отделните клубове по даден спорт. И имахме такива амбиции в последната година. Защо в последната? Защото приключи олимпийският цикъл. Опитахме да направим каквото можем за елитния спорт преди това и сега да създадем основите и базата и да насочим средствата за развитието на детско-юношенския спорт“, завърши бившият министър.