На 5 юни 2021 г. ще се проведе шестото състезание по планинско колоездене Байканджии в Априлци с много зеленина, птичи песни и свеж въздух.

Участниците определят състезанието като едно от най-красивите в българския календар, тъй като през целия маршрут се наслаждават на уникални гледки към Национален парк Централен Балкан - връх Марагидик, първенеца Ботев, величествения Голям Купен. 39 километра из стари махали, букови гори, зелени поляни и слънчеви баири.

Организаторите на велосъстезание Байканджии /от Младежки клуб за пешеходен и вело туризъм и от Тур клуб РеМарк/  тази година действат с двойно повече ентусиазъм, заради паузата през 2020г. 

"След дългите месеци на изолация всички имаме нужда да наваксаме пропуснатото", казват те.

Освен голямата надпревара на над 200 участници от цялата страна, традиционно ще има и много музика и танци от следобеда на площада до късно вечерта на афтър купона на открито - в изпълнение на Миленита и нейната група, Delta Roosters, DJ Ostap.

Байканджии е известно и с екологичното си организиране  с минимален отпечатък, маркировката се прави с естествени материали, без пластмаса за еднократна употреба, всички състезатели са предупредени да си носят собствени бутилки за вода, а ако някой замърсява, ще бъде дисквалифициран.

Местни керамици правят ръчно медалите за най-бързите, храните и напитките, които се дават на участниците най-вече са местно производство от малки фирми.

През годините все повече деца се включват, като за тях има специално трасе от 8 км.